openingsfestival Art Laboratory

8 april 2018

Op zondag 8 april 2018 vierden we de start van Art Laboratory. Op het zonovergoten erf ontdekten zo'n 350 bezoekers deze bijzondere locatie en de experimenten die er plaatsvinden. Diverse kunstvormen lieten je de eigenschappen van deze omgeving ter plekke, en via al je zintuigen beleven. Zo kon je meedoen aan workshops en expedities, genieten van muzikale live producties, kunstenaars, ontwerpers en makers ontmoeten én ontdekken hoe je kunt aanhaken.


Wat was er te beleven?

Je kon meedoen met de workshops Kleilekkere Koekjes; van klei kun je bakstenen, dakpannen én koekjes bakken, Meelworm Mueslireep en How to Gans; in de polders worden ganzen geschoten omdat ze anders alle weilanden onderpoepen en kaalvreten. Jagers willen niet schieten om vervolgens weg te gooien. In deze workshop leerde je de waardevolle en bruikbare eigenschappen van een ongewenste gans uit deze polder herkennen en te bereiden. 

Tijdens Expeditie TRANSLAND nam architectuurhistoricus Michiel Kruidenier je mee op verkenningstocht door de veranderende polder en ontdekte je de veelzijdige geschiedenis, cultuurhistorie, architectuur en actuele ontwikkelingen van dit gebied. Deze expeditie boeken? Kijk hier!

Producers Sanja Bunic en Roel Zweers verzorgden sounddesign in de huiskamer, waar zij ter plekke organische geluiden uit de omgeving mixten met soundscapes. Met de transformatie van het gebied rondom Art Laboratory veranderen ook de wildpopulaties; preparateur Rob Alving scheen een nieuw licht op de schoonheid van een bewoner van deze akkers. In de achtertuin speelde Scapetransformer composities van omgevingsgeluiden, elektronische en manuele drum; in een muzikale verbeelding nam hij je mee in de veranderingen die deze omgeving ondergaat.

Ook ontdekte je het Paddestoelenlab, de Experimentele Moestuin, kon je je aanmelden voor een verblijf in tijdelijk mini-atelier LAIR PAIR, om bij te dragen aan het onderzoek van Nick Hofland en om mee te doen aan de workshop Wasted Away van ontwerper Basse Stittgen in mei 2018.

Daarnaast was er werk te beleven van Frank HavermansFlorian de VisserGijs FrielingJan RothuizenJatiwangi art Factory, Erik Sep, Jordan Artisan, Leonard van Munster, bachelorstudenten Fine Arts ArtEZ, Danni van Amstel, Arja Hop & Peter SvensonNiels Hendriksontwerpcollectief Groen Grijs Geel en Kateryna Snizhko.


festival Art Laboratory werd mede mogelijk gemaakt door:
BankGiro Loterij Fonds | provincie Gelderland | gemeente Nijmegen (budget wijkactiviteiten/ bewonersinitiatieven)| RH-tech BVBob Witteveen Makelaardij | en door de inzet van lokale ondernemers