(im)materialen bibliotheek

Hoe maak je het levensverhaal van een gebied zichtbaar?

In Lent heeft land plaatsgemaakt voor water. Voor de aanleg van de Spiegelwaal zijn veel woningen en bedrijven gesloopt, maar compleet verdwenen zijn ze niet. Materialen hebben op verschillende manieren een nieuwe bestemming gevonden en herinneringen zijn met de voormalige bewoners meeverhuisd. Ontwerper Florian de Visser bezocht oud-bewoners van het gebied om herinneringen te verzamelen en hij achterhaalde nieuwe bestemmingen van diverse materialen. 

Zo is een oude draagbalk verzaagd tot salontafel, staat een schoorsteenkap nu op een vakantiehuisje in Frankrijk en worden materialen van een oude boerderij gebruikt om een nieuwe B&B-boerderij te bouwen. Via het Historisch Bouwfragmentendepot van Monumentenwacht Gelderland vonden diverse materialen een nieuwe bestemming in andere monumenten. Putman Groep vermaalde materialen na de sloop tot secundaire grondstoffen. Deze zijn in de regio onder andere hergebruikt als fundering van wegen. Misschien is de Lentse Warande wel gefundeerd met dit materiaal! Herinneringen gaan bijvoorbeeld over schaatsen op kwelwater-ijs, maar ook vaak over weerstand tegen het oprukkende Nijmegen en tegen de komst van de nevengeul. Voor sommige bewoners duurde het onteigeningsproces wel 25 jaar, waardoor deze strijd onlosmakelijk met het gebied verbonden is.

Kunnen we niet-materiële herinneringen aan het gebied ook herbestemmen? In de (im)materialen bibliotheek komen fragmenten van herinneringen en materialen bij elkaar, als potentiële nieuwe grondstoffen voor de toekomst van het gebied. Ontdek en fantaseer over de mogelijkheden van de Lentse (im)materialen!
 

De installatie van de (im)materialen bibliotheek is te zien in bij KAPKAR / SF-P7S.

 

Tekengebied 1@3x.png