Paski Humananimal | Jatiwangi Art Factory

foto Paksi Humananimal - JaF.jpeg

In Jatiwangi en andere noordelijke regio’s van West-Java kennen ze verschillende mythologieën waarin dieren de menselijke wereld verbeelden. De Paksi Humananimal is een karretje in de vorm van een mythologisch dier: de Paksi Naga Liman. Dit wezen, een combinatie van een vogel (lucht), een draak (water) en een olifant (land), staat voor het gevecht tussen het goede en het kwade.

Oorspronkelijk werd de regionale koning tijdens parades op de rug van dit wezen de straten gereden, ter verbeelding van zijn macht en als prediker van welvaart en voorspoed. Tegenwoordig worden dit soort karretjes in Jatiwangi gebruikt tijdens volksfeesten, heilige en culturele festiviteiten zoals de rijstoogst ceremonie, een huwelijk of besnijdenis.

Jatiwangi art Factory betrekt mensen door middel van kunst en culturele activiteiten op een toegankelijke manier bij de maatschappelijke veranderingen in hun regio. De lokale mythes, productie van dakpannen, bakstenen en rijst zijn bijvoorbeeld uitgangspunt in hun projecten, waaronder festivals, performances, visuele kunsten, muziek en radio-uitzendingen. Fabrikaat ziet in de werkwijze van dit initiatief een voorbeeld voor stadmakers in Nederland. In 2017 zijn we daarom een uitwisseling gestart van JaF. Sindsdien zijn we samen meerdere projecten gestart, waaronder FABRICK en het Soil Lab.


Jatiwangi art Factory | West-Java, Indonesië | www.jatiwangiartfactory.tumblr.com