laboratorium en podium voor kunst, ontwerp en innovatie


Aan de rand van ontwikkelgebied Nijmegen-Noord bevindt zich een stuk land waar het agrarische verleden van deze streek nog voelbaar is: een woonboerderij omringd door tuinen en een boomgaard, op tien minuten fietsafstand van het centrum van Nijmegen. Ook deze omgeving ondergaat de komende jaren een transformatie; in totaal worden er nog zo’n 13.000 woningen bijgebouwd. Juist in deze tussentijdse fase is FABRIKAAT neergestreken op deze plek om samen met onderzoekers, makers, kunstenaars en lokale initiatieven zichtbaar te maken wat de waarde is en kan zijn van dit gebied. Niet als protest tegen de gebiedsontwikkeling of als activisme om dit stuk erfgoed te behouden, maar om te experimenteren met hoe we dat wat er hier is, op een nieuwe manier kunnen inzetten in de ontwikkeling van een duurzame en leefbare omgeving. De materialen, immaterialen, natuur, ecologie, en de kennis en initiatieven uit de omgeving zijn uitgangspunt voor dit experiment.

Art Laboratory is een groeiende en veranderende plek. Het is een plek die verwondert, waardoor je met andere ogen gaat kijken naar deze omgeving en waar nieuwe duurzame samenwerkingen ontstaan.

Zowel buiten op het erf als in de verschillende binnenruimtes worden kunstwerken, ontwerpen en onderzoeken getoond, kun je meedoen tijdens workshops en meemaken hoe nieuwe experimenten vorm krijgen. We bieden hier ook verblijf- en werkruimte aan voor het doen van experiment of voor het maken van nieuw werk gerelateerd op het concept van Art Laboratory. De verschillende inspirerende ruimtes, waaronder paviljoen KAPKAR / SF-P7S, kunnen gebruikt worden voor bijeenkomsten, die we op maat kunnen faciliteren met bijvoorbeeld een diner of borrel.

Kijk onder JOUW BEZOEK voor actuele bezoekersinformatie, onder MEEDOEN voor mogelijkheden voor jouw werk of experiment en onder AANBOD OP MAAT voor arrangementen, ruimtes, rondleidingen en presentaties.