TERRA_TORY | Ekaterina Semenova

foto mobiel lab 2.jpg

Ontwerper Ekaterina Semenova (Rusland, 1988) heeft tijdens haar residency bij Fabrikaat gezocht naar een methode waarop rivierklei circulair kan worden toegepast, zodat het na gebruik kan worden teruggegeven aan de natuur. Hiervoor heeft zij geëxperimenteerd met verschillende manieren om klei stevig en waterafstotend te maken, zonder deze op hoge temperatuur te bakken, zodat deze weer in water oplosbaar is. Wanneer klei gebakken wordt boven de 573 graden, verandert de moleculaire samenstelling en wordt het aardewerk.

 

Uit experimenten blijkt de klei geschikt te zijn voor het produceren van een ongebakken bord waar éénmalig van gegeten kan worden. Een pilot versie van dit concept zet Fabrikaat deze zomer in op festivals. Aan de hand van onze ervaringen en reacties van het publiek gaan we deze productielijn daarna verder fine-tunen.

Naast een biologisch afbreekbaar bord heeft Ekaterina ook een keramische versie van hetzelfde ontwerp ontwikkeld. Deze borden worden op dezelfde manier vervaardigd als de wegwerpborden: klei nr. 18 wordt in een twee-delige mal geperst tot een bord. Deze bovenkant is echter afgewerkt met een transparante glazuurlaag en gebakken op 1.135 *C. De glazuur gaat op deze temperatuur een reactie aan met de klei, waardoor deze een groene kleur krijgt. De borden (foto’s volgen) zijn te bestellen via Fabrikaat.

ekaterina 5.jpg