TERRA_TORY | Billie van Katwijk

Ontwerper Billie van Katwijk (Nederland, 1994) is haar project gestart met een onderzoek naar de toepasbaarheid van de Nijmeegse rivierklei. Om deze klei beter te leren kennen heeft ze verschillende stooktemperaturen en combinaties met andere kleisoorten uitgeprobeerd. Het resultaat is een rijk kleurenpalet van verschillende klei-bodies.

Studio Billie van Katwijk_Nieuw Veld_by Sophie Tine (2).JPG
WhatsApp%2525252BImage%2525252B2019-04-11%2525252Bat%2525252B16.39.36.jpg
Studio Billie van Katwijk_Nieuw Veld_by Sophie Tine (20).JPG

Om een link te leggen met het hedendaagse verhaal van de rivier heeft Billie geƫxperimenteerd met vivianiet - een afvalstof uit de lokale waterzuivering - in keramiek. Uit haar experiment blijkt dat deze afvalstof een esthetische meerwaarde kan opleveren: opgelost in een mengsel van kleipoeder en water en gestookt op hoge temperatuur levert het onder meer bijzondere kleurcombinaties op.

Naar voorbeeld van het Romeinse ambacht heeft Billie tevens terra sigillata (een ultrafijn leemdestillaat, de voorloper van het keramisch glazuur) gemaakt van de klei. Ze gebruikt hiervoor een eeuwenlang geconserveerde klei die tijdens archeologisch onderzoek op het Maasplein (Nijmegen) is opgegraven. Op het Maasplein heeft in de tijd van de Romeinen aardewerkproductie plaatsgevonden.


Voor haar eindontwerp heeft Billie gekozen voor een poƫtische benadering, waarbij je als gebruiker van het object op een nieuwe manier kennis maakt met de lokale kleigrond en de ontwikkeling die deze de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt. Momenteel is zij de vervaardiging van dit product, een grote schaal, aan het fine-tunen. De schaal is vervaardigd van lokale klei en wordt afgewerkt met terra sigillata van het Maasplein. Haar ontwerp refereert enerzijds naar het vroegere rivierenlandschap en het gebruik van de klei door de eeuwen heen, en vertelt anderzijds een hedendaags verhaal.

KRWM1290.JPG
WhatsApp Image 2019-07-03 at 16.43.24.jpeg
WhatsApp Image 2019-07-05 at 13.43.16.jpeg