Fabrikaat #2 | Sluiertuin

De Sluiertuin is letterlijk de sluier waarachter je een nieuwe wereld ontdekt. Het vormt de groene en beeldbepalende entree voor alle nieuwe initiatieven die op het Honigcomplex worden ontplooid. In dit concept wordt de tuin gezien als een habitat, waar de gebruiker, de natuur en het gebouw elkaar ontmoeten. Het sluit aan bij de pioniersgedachte van Fabrikaat en het Honigcomplex; een ontmoetingsplek waar ieder seizoen de pioniersvegetatie verandert, zoals de gebruikers van de Honig het complex veranderen.

De materialen die voor de Sluiertuin zijn gebruikt zijn deels hergebruikt, zoals de stenen en het houtwerk voor de zitelementen. De aarde en het zand zijn afkomstig van een terrein dat herbestemd werd in verband met sloop en nieuwbouw. Gekozen is voor pioniersvegetatie die goed gedijt op de oude fabrieksgrond. De tuin is grotendeels onderhoudsvrij en ontwikkelt zichzelf. 

De Sluiertuin is een tijdelijke leefomgeving waar de gebruiker, de natuur en het gebouw elkaar ontmoeten. De opzet van de tuin biedt ruimte om door gebruikers anders ingericht te worden, zodat de tuin zich deels kan vormen naar zijn of haar behoeftes.


Foto’s: Fabrikaat

Ontwerp en realisatie in opdracht van Fabrikaat: Martijn Franssen, Dirk Oomen en Tom Boekema
Adviescommissie: Piet Oudolf (tuinarchitect), Wilbert de Haan (NEXIT architecten), Sanne van Engen (Studio Ineke Hans), Kim van der Lees (directeur Hortus), Wout van Hees (directeur Ontwikkelbedrijf Waalfront) 
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN