TERRA_TORY | studio Joachim Morineau

StudioJM_Fabrikaat_05.jpg

Ontwerpduo Jordan Morineau en Carla Joachim (Frankrijk, 1991 en 1994) van studio Joachim-Morineau onderzoekt wat er mogelijk is met de allerfijnste kleideeltjes van de Nijmeegse rivierklei.

Om de eigenschappen van twee kleisoorten - nummer 18 (Bemmelse Waard) en 19 (Hof van Holland) - in kaart te brengen verwerken ze deze op verschillende manieren, gebruikmakend van een 3d testvorm. De klei wordt onderzocht op plasticiteit, textuur, stevigheid, kleur en waterresistentie. Zo hebben ze recepturen ontwikkeld voor gietklei, om te testen hoe de klei zich 'gedraagt' in een driedimensionaal volume, en gebruiken ze destillaten van kleideeltjes (engobes) om mee te glazuren. De engobes geven zowel kleur als de mogelijkheid om objecten waterdicht af te werken. De uitkomsten van hun onderzoek komen samen in een databank.

Uit experiment met verschillende zelfontwikkelde recepturen blijkt het mogelijk om waterdichte producten te maken van 100% Nijmeegse rivierklei. Het duo werkt nu aan het ontwerp van een product waarin deze eigenschappen helemaal tot hun recht komen; een eye-catching waterkan.