Onderzoek coatings for circular ceramic design

Fabrikaat x WUR

In de zoektocht van Fabrikaat naar een meer duurzaam gebruik van de rivierklei zien we de uitdaging in het vinden van een waterdichte coating voor ongebakken/ op lage temperatuur gebakken keramiek. In navolging van de reeds ontwikkelde bijenwas coating ( de coffee to throw-cup) zoeken we naar toepassingen met andere natuurlijke herwinbare grondstoffen. Zo worden in samenwerking met de WUR (Wageningen University Research) de mogelijkheden van planten onderzocht voor de ontwikkeling van waterbestendige coatings die worden toegepast op circulair servies. De uitdaging ligt daarbij in het ontwikkelen van een coating die niet alleen waterdicht is, maar ook recyclebaar en duurzaam geproduceerd.


Afgelopen september is René Sulaiman als onderdeel van zijn stage bij Wageningen Food & Biobased Research begonnen met het onderzoeken van plantaardige en waterdichte coatings voor circulaire keramiek. Zo heeft hij o.a. onderzocht hoe koffie, karamel of verschillende soorten zuren waaronder appelzuur een functie kunnen hebben in de ontwikkeling van een coating.

René is student Chemie aan de HAN University of Applied Sciences, gespecialiseerd in analytische chemie. Tijdens zijn stage periode (tot en met januari) focust hij zich op de volledige ontwikkeling van coating recepturen voor ongebakken klei.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, Stimuleringsfonds creatieve industrie en de Wetenschapswinkel WUR.