circular ceramics

Fabrikaat heeft in samenwerking met Jatiwangi Art Factory (JAF, Indonesië) een onderzoek uitgevoerd naar circulaire toepassingen van natuurlijke lokale grond- en reststoffen in Majalengka, Java.


Dit onderzoek bestond uit materiaalonderzoek en een verkenning naar een mogelijk gebruik en productie van circulaire keramiek binnen de community van JAF, uitgevoerd door Katerien ter Meulen (Fabrikaat) samen met JAF en ROEM Institute. Dit project was onderdeel van JAF's Earth Year en de Terracotta Triënnale (de Terranale). Tijdens deze evenementen vond kennisuitwisseling plaats met internationale ontwerpers, keramisten, kunstenaars en lokale ondernemers en startups.

Lokale klei en de bijenwas van de bijen die door ROEM institute gecultiveerd worden, blijken bruikbare grondstoffen. Zo blijkt de ‘Kasunka’ klei uit regio Majalengka eigenschappen te bevatten die zeer bruikbaar zijn als extra sliblaag op de beker; deze klei laat zich goed polijsten en absorbeert de bijenwas, wat een versteviging van de beker oplevert en het productieproces vergemakkelijkt. Om de beker of andere circulaire keramiek daadwerkelijk te produceren op Java, is het van belang dat het gesprek - over hoe we duurzamer kunnen omgaan met onze grondstoffen - wordt gestart en andere partijen (leveranciers, makers, afnemers, investeerders) worden betrokken. Een effectief middel om dit gesprek te starten is de ceremonie; ingebed in de cultuur van JAF. Zowel in Indonesië als in Nederland is het gesprek gestart door gezamenlijk ceremonies uit te voeren.



Dit project is mede mogelijk gemaakt door Jatiwangi Art Factory, Gemeente Nijmegen, het Stimuleringsfonds, en Erasmushuis Jakarta.