TERRA_TORY | Etsuji Noguchi

foto: Etsuji Noguchi

foto: Etsuji Noguchi

Keramist Etsuji Noguchi (Japan, 1975) delft klei uit de bergen in zijn woonomgeving op Kyushu en verwerkt deze tot servies. Kenmerkend voor zijn werkwijze is dat deze zeer specifieke kleisoort centraal staat in zijn werk. De eigenschappen van de klei bepalen de mogelijkheden voor het eindproduct: van ontwerp, de verwerking op de pottenbakkersschijf, tot aan het afbakken in zijn zelfgebouwde ovens. Door deze benadering komen de typische kleur en textuur van de klei optimaal tot hun recht in het eindresultaat.

De keramiek van Etsuji is onlosmakelijk verbonden met voedsel. Naar Japanse traditie ziet de keramist zijn werk 'slechts' als drager voor gerechten; zijn servies dient om de schoonheid van de natuur op te laten zien. Van 22 mei tot 16 juni onderzoekt hij bij Fabrikaat welke verwerkingstechnieken de Nijmeegse rivierklei het beste tot uiting laten komen.

IMG_4065.jpeg

Voorafgaand aan zijn residency heeft Etsuji in Japan al een sample van de Nijmeegse klei kunnen onderzoeken. Zo heeft hij al kunnen bepalen wat de ideale stooktemperatuur is in een elektrische oven; deze ligt rond de 1.160 graden. Bij stoken op hogere temperatuur verliest het object zijn vorm.

 

Sinds de start van zijn werkperiode heeft Etsuji objecten geproduceerd in verschillende diktes, formaten en vormen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en grenzen van het materiaal, wanneer deze gebakken wordt op 1.160 graden. Op deze temperatuur gebakken zijn de objecten van zichzelf al bijna waterdicht.

WhatsApp Image 2019-05-27 at 09.47.12.jpeg
WhatsApp Image 2019-05-27 at 09.47.22.jpeg


Om ze volledig waterdicht af te werken, en daarmee te kunnen verwerken tot een servies, experimenteert Etsuji met verschillende natuurlijke glazuren. Hiervoor werkt hij onder andere samen met ARN (afvalrecycling en afvalenergiecentrale omgeving Nijmegen). Calciumrijk afval waarvoor door de industrie nog geen nieuwe toepassing is gevonden, wordt door Etsuji verwerkt tot een glazuurmengsel.

Toegespitst op onze eetcultuur zal hij met een combinatie een deze grondstoffen een servies vervaardigen.

WhatsApp Image 2019-05-27 at 09.47.23 (3).jpeg
WhatsApp Image 2019-05-29 at 17.34.10.jpeg
WhatsApp Image 2019-05-29 at 17.34.30.jpeg
WhatsApp Image 2019-05-29 at 17.33.26.jpeg
etsuji 4.jpg
WhatsApp Image 2019-05-29 at 17.34.28.jpeg