NIEUWS

17 oktober 2019

17 oktober 2019

Nieuwsbrief Fabrikaat

Update! Met onder meer: presentatie ontwerpers TERRA_TORY tijdens Dutch Design Week, opening expo TERRA_TORY bij de Bastei en op 20 november: TERRA_STORY: diner met studio Joachim-Morineau. Lees de nieuwsbrief hier terug!

 
29 augustus 2019

29 augustus 2019

Fabrikaat zoekt horecamanager/ kok/ host

We zijn op zoek naar een gedreven en ondernemend persoon die samen met het team van Fabrikaat vorm gaat geven aan een nieuw op te zetten horeca-tak binnen onze culturele organisatie, waarmee we in 2020 een start beogen te maken. Ben je geïnteresseerd? Graag komen we met jou in contact! Neem zo snel mogelijk (vóór 1 oktober) contact met ons op. Lees hier meer.

 
26 augustus 2019

26 augustus 2019

Vacature productiemedewerker

Fabrikaat zoekt versterking van haar team! We zijn op zoek naar een enthousiasteling die handig is en bij voorkeur ervaring heeft met vervaardiging van keramiek, of die geïnteresseerd is om hierin te leren. Reageren kan tot 9 september 2019. Lees hier meer.

 
29 juli 2019

29 juli 2019

Terugblik TERRA_TORY tijdens Festival op ‘t Eiland 2019

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse presenteerden we TERRA_TORY op Festival op ‘t Eiland. Bekijk hier ons verslag.

 
4 juli 2019

4 juli 2019

Fabrikaat op Festival op ‘t Eiland | 13 t/m 19 juni

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse staan we met ons mobiel laboratorium op Festival op 't Eiland. Ontwerper Ekaterina Semenova (RU) heeft in samenwerking met Fabrikaat een concept ontwikkeld voor een productielijn van biologisch afbreekbare borden, vervaardigd van 100% klei uit Nijmegen-Noord. Op het festival presenteren we de pilot versie. Bi jons mobiele lab pers je je eigen wegwerpbord. Bij de foodtrucks wordt je eten erop geserveerd. Na afloop van het festival geven we de borden terug aan de rivier de Waal.

Kom langs! We zijn geopend op 13, 14, 16, 17 en 19 juli, van 16.00 tot 20.00 uur.

 
4 juli 2019

4 juli 2019

Zomerprogramma Fabrikaat

Onze nieuwsbrief gemist? Lees 'm hier terug.Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.

 
3 juli 2019

3 juli 2019

TERRA_TORY servies in opdracht van de gemeente Nijmegen

We leggen de laatste hand aan de vervaardiging van 100 bijzondere items in opdracht van de gemeente Nijmegen. Elke beker is geglazuurd met klei van één van de 20 verzamellocaties in Nijmegen-Noord.

 
2 juli 2019

2 juli 2019

Studio Joachim-Morineau x Fabrikaat

Studio Joachim-Morineau (FR) heeft tijdens haar residency bij Fabrikaat de eigenschappen van klei, gedolven op twee locaties in Nijmegen-Noord, in kaart gebracht. Uit hun onderzoek blijkt onder meer dat deze klei geschikt is voor het vervaardigen van 3D-objecten; zowel als een drager (100% klei) als in de vorm van een terra sigillata (voorloper van de keramische glazuur). De uitkomsten van hun onderzoek gebruiken zij voor de vervaardiging van hun eindontwerp: 30 unieke waterkannen.

 
19 juni 2019

19 juni 2019

Terugblik TERRA_STORY op 17 juni

Het concept van TERRA_TORY kwam gisteravond mooi samen, tijdens het eerste diner en tafelgesprek met één van de ontwerpers die in opdracht van Fabrikaat onderzoek doen naar de rivierklei. Het experiment van de afgelopen maanden heeft geleid tot de eerste producten, gemaakt van de Nijmeegse rivierklei. Gasten kregen een 'kijkje in de keuken' van Fabrikaat; een rondleiding door het laboratorium en archief, en ontwerper Billie van Katwijk lichtte haar project toe. Het vijfgangendiner werd bereid door Eva Almagor, en was specifiek afgestemd op het servies van TERRA_TORY. De volgende editie, met ontwerper Ekaterina Semenova, vindt plaats op 3 juli. Meer info en kaarten ➝ TERRA_story, aan tafel met ontwerper Ekaterina Semenova.

 
7 juni 2019

7 juni 2019

Fabrikaat op INNOVATE Festival | 5 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober presenteren we TERRA_TORY op het INNOVATE Festival Arnhem, een festival over innovatie op het gebied van techniek, wetenschap en kunst in de provincie Gelderland.

 
25 mei 2019

25 mei 2019

TERRA_STORY | Proeven van de Nijmeegse rivierklei

Op drie bijzondere avonden kun je de Nijmeegse rivierklei op een verrassende manier beleven. Schuif aan voor een vijf-gangen diner, uitgeserveerd op servies vervaardigd van Nijmeegse rivierklei. Samen met Fabrikaat nemen we een kijkje in het groeiend archief van Nijmeegse kleisoorten en maken we kennis met één van de ontwerpers van TERRA_TORY. Aan tafel vertellen zij over hun onderzoek naar de klei en ze laten je hun producten op deze avond gebruiken. TERRA_STORY is een samenwerking tussen Fabrikaat en De Bastei.

17 juni | aan tafel met Billie van Katwijk - meer info
3 juli | aan tafel met Ekaterina Semenova - meer info

 
22 mei 2019

22 mei 2019

Etsuji Noguchi voor TERRA_TORY

Keramist Etsuji Noguchi delft klei uit de bergen in zijn woonomgeving op Kyushu en verwerkt deze zonder verdere toevoegingen tot servies. Van 22 mei tot 16 juni onderzoekt hij bij Fabrikaat welke verwerkingstechnieken de Nijmeegse rivierklei het beste tot uiting laten komen. Lees hier meer.

 
7 mei 2019

7 mei 2019

Billie van Katwijk voor TERRA_TORY

Ontwerper Billie van Katwijk is haar project gestart met een materiaalonderzoek naar de toepasbaarheid van de lokale klei. Om de klei beter te leren kennen heeft ze verschillende stooktemperaturen en combinaties met andere kleisoorten uitgeprobeerd. Lees hier meer.

 
29 april 2019

29 april 2019

Studio Joachim-Morineau voor TERRA_TORY

In april is ontwerpduo Carla Joachim en Jordan Morineau begonnen met hun vooronderzoek bij Fabrikaat. Lees hier meer over hun project.

 
18 april 2019

18 april 2019

Ekaterina Semenova voor TERRA_TORY

Afgelopen maand is ontwerper Ekaterina Semenova in opdracht van Fabrikaat begonnen met haar onderzoek voor TERRA_TORY. Ekaterina zoekt naar een methode om rivierklei circulair te kunnen toepassen, zodat het na gebruik kan worden teruggegeven aan de natuur. Hiervoor experimenteert ze onder meer verschillende manieren van verhitten, versterken en waterdicht maken van de klei. Met de uitkomsten van haar onderzoek hoopt Ekaterina te kunnen komen tot een wegwerpservies; aardewerk geschikt voor éénmalig gebruik. Op zondag 19 mei vertelt ze je graag meer over haar proces.

 
9 april 2019

9 april 2019

Open dag TERRA_TORY

Op zondag 19 mei gooien we onze deuren open voor publiek! Bezoek de bibliotheek en loop binnen in de werkplaats en het lab van TERRA_TORY. Ontwerpers Ekaterina Semenova, Billie van Katwijk en studio Joachim Morineau zijn aan het werk, en lichten hun project graag toe. Ook kun je de klei direct ervaren door een hapje of drankje te bestellen aan onze bar. We serveren uit op bijzonder servies, vervaardigd van klei uit onder meer Hof van Holland, Grote Boel en Zuiderveld.

Datum: zondag 19 mei
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 Nijmegen

 
20 maart 2019

20 maart 2019

Workshop Huygens Lyceum Eindhoven

Tweedejaars leerlingen van het Christiaan Huygens Lyceum uit Eindhoven hebben meegeholpen met de uitbreiding van het klei archief van TERRA_TORY. Door nieuwe kleisoorten te delven, systematisch te verwerken en te analyseren hebben zij kennisgemaakt met de klei en de rijke verschillen en mogelijkheden van dit materiaal. De uitkomsten zijn toegevoegd aan het groeiende archief, en worden vergeleken met de resultaten van andere kleisoorten uit de regio.

 
27 februari 2019

27 februari 2019

Klei voor productie TERRA_TORY

Door onze samenwerkingspartner K3 Delta is vandaag vijf kubieke meter (!) klei geleverd. Deze lokaal gewonnen klei wordt gebruikt voor de productie van TERRA_TORY. Vanaf maart starten de eerste ontwerpers, Ekaterina Semenova en studio Joachim Morineau, bij Art Laboratory met hun onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen met deze klei.

 
15 februari 2019 foto: Wouter van der Krol

15 februari 2019
foto: Wouter van der Krol

Opdrachtverlening ontwerpers TERRA_TORY

Fabrikaat heeft ontwerpers Billie van Katwijk, Ekaterina Semenova, studio Joachim Morineau en keramist Etsuji Nogushi opdracht verleend om de uitkomsten van het Soil Lab te vertalen naar een onderzoek dat leidt tot nieuw productontwerp. Ieder vertrekken zij vanuit een andere benadering, gerelateerd aan onder meer de lokale archeologie, vormgeving en tradities, afvalstoffen uit de lokale waterzuivering, plaatselijke productietechnieken en de mogelijkheden om keramiek op een circulaire manier toe te passen.

 
28 januari 2019

28 januari 2019

TERRA_TORY

Soil Lab krijgt een vervolg! In het project TERRA_TORY onderzoeken we de eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen van rivierklei uit Nijmegen-Noord. Fabrikaat werkt hiervoor aan een archief van kleisoorten uit Nijmegen-Noord, waarin de uiteenlopende eigenschappen van de klei, de link met archeologie en de huidige gebiedsontwikkeling in kaart worden gebracht. Deze groeiende ‘klei bibliotheek’ vormt het uitgangspunt voor nieuw ontwerp; samen met ontwerpers zoeken we vanaf maart naar hedendaagse toepassingen van ‘onze’ rivierklei.

 
15 januari 2019

15 januari 2019

Inspiratiebezoek Japan

In november 2018 heeft Fabrikaat een inspiratiereis gemaakt naar Japan om nader kennis te maken met de wijze waarop men in Japan omgaat met lokale klei en hoe keramiek geïntegreerd is in de cultuur. We hebben kennis en ervaring opgedaan die invloed heeft op het project TERRA_TORY, door bijvoorbeeld de eerbiedige benadering van onze "eigen" Nijmeegse grond(stof), de kennis van het verwerken en gereedmaken van vers gedolven klei, maar ook door onder meer een keramist uit Kyushu uit te nodigen om dit jaar nieuw werk te maken met de rivierklei van Nijmegen-Noord. Lees hier het verslag.

 
22 januari 2019

22 januari 2019

Fabrikaat wenst je een inspirerend 2019!

Lees onze nieuwsbrief van januari 2019 hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
8 november 2018

8 november 2018

Soil Lab en Fabrikaat in 2019

Wil je op de hoogte blijven van het experiment in Soil Lab en de ontwikkelingen in aanloop naar ons programma voor 2019? Volg ons op Instagram, of kijk op de blog van Soil Lab.

 
16 augustus 2018

16 augustus 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met onder andere: de ontwikkeling van Soil Lab, residencies van Rabi Koria en Jatiwangi art Factory, en de agenda van augustus en september. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
10 augustus 2018

10 augustus 2018

Brainstormsessie Soil Lab | 29 augustus

Nijmegen-Noord in in transitie van agrarisch landschap naar een stedelijke omgeving. De rivier de Waal heeft dit landschap en het gebruik van deze omgeving eeuwenlang bepaald; zo brengt ze vruchtbare klei voor de landbouw en voor de baksteen- en dakpanindustrie. De impact van de geschiedenis van dit rivierlandschap is over een paar jaar niet meer te voelen: de kleigrond wordt opgehoogd met zand, waarop 12.000 huizen van nieuwe bewoners zullen verrijzen. Met het Soil Lab onderzoeken we de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de rivierklei in onze regio. Welke verhalen verbonden de bewoners tot op heden met de klei, hun cultuur en deze omgeving? En wat kunnen de nieuwe verhalen worden die mensen binden met deze veranderende omgeving?

Fabrikaat nodigt hiertoe mensen met verschillende achtergronden en expertise uit om samen in kaart te brengen wat de betekenis is en kan zijn van deze aarde. Tevens hebben we Indonesisch kunstinitiatief Jatiwangi art Factory en Iswanto Hartono (Ruangrupa, Jakarta & SONSBEEK’16) uitgenodigd om onze samenwerking, die in 2017 is gestart is, dit jaar voort te zetten bij Art Laboratory. JaF werkt op West-Java in samenwerking met de lokale community en internationale kunstenaars(initiatieven) aan social empowerment door kunstprojecten waarbij de lokale dakpan- en baksteenindustrie het uitgangspunt is. Zo heeft JaF in de regio Majalenka een ‘aarde lab’ opgezet. Fabrikaat heeft hen gevraagd om hun expertise en denk- en werkwijze in de context van Nijmegen in te zetten.

Op 29 augustus is er een brainstormsessie. Ben je geïnteresseerd om er bij te zijn? Neem hiervoor contact op met Bibi Cornelissen via contact@stichtingfabrikaat.nl.

 
6 augustus 2018 foto: Basse Stittgen

6 augustus 2018
foto: Basse Stittgen

Nominatie ontwerper Basse Stittgen New Material Award 2018

Lees hier over Basse's project Wasted Away bij Art Laboratory.

 
1 augustus 2018

1 augustus 2018

Maaike Jaspers en Pim Steinmann in mini-atelier Art Laboratory

Voor de derde editie van Expeditie Noord (onderdeel van Festival De Oversteek) ontwikkelen kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann in de aanloop naar het festival samen nieuw werk in het mini-atelier van Art Laboratory. Nieuwsgierig waar ze mee bezig zijn? Check het hier. Op 2 september trapt FOS'18 haar tiende editie af bij Art Laboratory; één van de bijzondere locaties in Nijmegen-Noord waar je acts en voorstellingen kunt beleven.

 
23 juli 2018

23 juli 2018

Residency Kjersti Alm Eriksen & María Arnardóttir

Kunstenaars/ ontwerpers Kjersti Alm Eriksen en María Arnardóttir ontwikkelden bij Art Laboratory het project U STAAT HIER, waarmee ze de sociale aspecten van gebiedsontwikkeling belichten. Lees meer

 
11 juli 2018

11 juli 2018

NIEUWS | Prestigieuze prijs voor onderzoek massale afname insecten

Schokkende bevindingen van onderzoekers aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Duitse collega's in recent gepubliceerd onderzoek naar insectenpopulaties in Duitse natuurgebieden. Het onderzoek is verwant aan dat van Nick Hofland, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat sinds 2018 deels plaatsvindt en gepresenteerd wordt bij Art Laboratory. Lees hier meer en bekijk de video van de onderzoekers aan tafel bij De Wereld Draait Door.

 
21 juni 2018

21 juni 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met de agenda voor juli. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 

 
16 mei 2018

16 mei 2018

Ga mee op expeditie TRANSLAND | zondag 3 juni

Ontdek de veelzijdige geschiedenis, cultuurhistorie, architectuur en actuele ontwikkelingen van het veranderende gebied de Waalsprong, onder leiding van architectuur historicus Michiel Kruidenier.

Vertrekpunt: Art Laboratory | Start: 12.00 uur | Duur: 60 minuten | Kosten: € 7,50 p.p.
Lees meer en meld je aan. Aanmelden kan tot 31 mei!

 
1 mei 2018

1 mei 2018

Rondje Noord bij Art Laboratory | zondag 20 mei (1e Pinksterdag)

Art Laboratory doet mee aan Rondje Noord, de middag waarop je de groene initiatieven in Nijmegen-Noord kunt bezoeken. Dus pak je fiets en laat je onderweg verrassen! Bij Art Laboratory kun je in de zon van live muziek genieten en wat lekkers bestellen aan de bar. Meer info en het programma vind je hier

 
26 april 2018

26 april 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met updates over de residencies t/m maart en de agenda voor april en mei. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
19 april 2018

19 april 2018

VACATURE | programmamanager zomerprogrammering Art Laboratory

Wij zijn per direct op zoek naar een programmamanager voor Art Laboratory | Bekijk de vacature hier | Sluitingsdatum: 4 mei 2018

 
16 april 2018

16 april 2018

Meld je aan voor de workshops Wasted Away op 4, 5 en 6 mei

Op 4, 5 en 6 mei zet ontwerper Basse Stittgen zijn BIO LAB op bij Art Laboratory, waar hij samen met jou experimenteert met de mogelijkheden van afval uit de regio Nijmegen voor nieuw materiaal. Meld je aan om mee te doen! Lees hier meer.

 
10 april 2018

10 april 2018

Terugblik festival Art Laboratory | 8 april 2018

Wat een geslaagd openingsfestival van Art Laboratory! Zo'n 350 bezoekers ontdekten deze bijzondere locatie en de experimenten die er plaatsvinden. Kijk hier voor een terugblik.

 
6 april 2018

6 april 2018

Bezoek Project Management Bureau gemeente Amsterdam

Vandaag kwam PMB Amsterdam langs om inspiratie op te doen bij Art Laboratory. De stad Nijmegen staat voor vergelijkbare vraagstukken als Amsterdam. In beide steden vindt stadsuitbreiding ten noorden van de rivier plaats en dat levert vraagstukken op, zoals; Hoe bouwen we een complete stad? Hoe verbinden we beide stadsdelen? Hoe kunnen gemeentes sturen om de sociale kant van een stad te laten ontstaan en in hoeverre werken zij samen met initiatieven die bottom up vorm geven aan placemaking, zoals Fabrikaat doet? Het was een inspirerende dag vol presentaties en workshops, die zowel voor Fabrikaat als voor de gemeenten Nijmegen en Amsterdam nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

 
23 maart - 8 april 2018

23 maart - 8 april 2018

* Schrijf je in! Blokkenschema festival Art Laboratory 8 april *

Diverse kunstvormen laten je tijdens het festival de eigenschappen van deze omgeving ter plekke, en via al je zintuigen beleven. Doe mee aan workshops en expedities, geniet van muzikale live producties, ontmoet je kunstenaars, ontwerpers en makers én ontdek je bij welke experimenten jij kunt aanhaken! Check alvast het blokkenschema, ook om je in te schrijven voor workshops en expeditie TRANSLAND.

 
2 april 2018 foto: Patrick Meis

2 april 2018
foto: Patrick Meis

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met het programma en het blokkenschema voor Festival Art Laboratory op 8 april. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
30 maart 2018 foto: Basse Stittgen

30 maart 2018
foto: Basse Stittgen

workshop Wasted Away | Basse Stittgen

Ontwerper Basse Stittgen brengt afvalstromen in de regio Nijmegen in kaart. In mei zet hij zijn BIO LAB op bij Art Laboratory en organiseert hij een meerdaagse workshop waarin hij samen met jou experimenteert met de mogelijkheden van dit afval voor nieuw materiaal. Lees hier meer.

 
29 maart 2018

29 maart 2018

Ode aan de Waal | Groen Grijs Geel

De mannen van ontwerpcollectief Groen Grijs Geel zaten afgelopen week in de vroege ochtend al met hun stoeltjes op het strand. Door passerende schepen vast te leggen creëerden zij een dagboek van de Waal. Lees hier meer.

 
28 maart 2018

28 maart 2018

The Room | Kateryna Snizhko

Deze week creëert beeldend kunstenaar Kateryna Snizhko een één-kamermuseum in de slaapkamer van Art Laboratory. Lees hier meer. 

 
27 maart 2018

27 maart 2018

Experimentele moestuin

Heb je weleens een citroenkomkommer op je bord gehad? Vandaag wordt de grond klaargemaakt voor de experimentele moestuin, waar we niet-alledaagse groenten, fruit en kruiden verbouwen op een niet-standaard manier. Beginnen jouw groene vingers te jeuken, of wil je op een andere manier meedoen? Kom dan langs op 8 april, of mail ons via info@stichtingfabrikaat.nl! Meer mogelijkheden om aan te haken lees je hier.

 
14 maart 2018 Scapetransformer tijdens BouwLab foto: Edwin Smits

14 maart 2018
Scapetransformer tijdens BouwLab
foto: Edwin Smits

* update programma festival Art Laboratory 8 april *

Laat je onder meer meenemen door de electronische drumscapes van Scapetransformer, in een mix van soundscapes, manuele drum en omgevingsgeluiden. Live, buiten! Of experimenteer samen met ontwerper Basse Stittgen met de mogelijkheden van organisch afval voor nieuw materiaal, maak je eigen kleikoekje in KAPKAR/ SF-P7S of bestel voor de grotere trek een kroketje Poldergans aan de bar bij EAT ART colletive!

 
7 maart 2018

7 maart 2018

Residency | Niels Hendriks

De oude woonboerderij van Art Laboratory heeft een schat aan sporen en merkwaardigheden. Lees hier wat beeldend kunstenaar Niels Hendriks met de mysterieuze tussenruimtes van plan is. 

 
7 maart 2018

7 maart 2018

Residency | Danni van Amstel

Beeldend kunstenaar Danni van Amstel gaat deze week aan de slag met verwijderde elementen uit de woonboerderij. Meer over Danni en haar werk lees je hier.

 
27 februari 2018

27 februari 2018

Openingsfestival Art Laboratory op zondag 8 april

Op 8 april vieren we de start van Art Laboratory met een openingsfestival.
Tijdens het festival kun je Art Lab in al haar facetten beleven, met onder meer live producties, muziek, rondleidingen, workshops, een experimentele hapjes bar en veel kunst en ontwerp. Een update van het programma volgt, blijf op de hoogte via het evenement

 
28 februai 2018

28 februai 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
 
 
24 februari 2018 foto: Niels Hendriks

24 februari 2018
foto: Niels Hendriks

 

Eerste residencies bij Art Laboratory

Vanaf maandag 5 maart starten de eerste residenties bij Art Lab. Deze week gaan beeldend kunstenaars Danni van Amstel en Niels Hendriks tijdens hun verblijf aan de slag met nieuw werk, geïnspireerd op het gebruik van de boerderij. Meer over hun werk en wat ze hier gaan doen lees je op facebook. Op 5, 6 en 7 maart ben je welkom om hen te ontmoeten. We zijn dan geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

31 januari 2018

31 januari 2018

MAPPING AN AREA THAT IS GOING TO DISAPPEAR

De hele maand januari werkten studenten van de afdeling BEAR aan ArtEZ bij Art Laboratory aan hun site-specific werk, geïnspireerd op het erf en de veranderende directe omgeving. Gisteren waren de installaties, composities en performances live te zien tijdens hun presentaties. Check het fotoverslag hier

 
30 januari 2018

30 januari 2018

Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen 2017

KAPKAR/ SF-P7S, één van de 10 genomineerden voor de juryprijs, viel niet in de prijzen maar werd geprezen in het juryrapport: '[het paviljoen] scoort volgens de jury hoog op bijna alle criteria, zeker ook ten aanzien van sociale duurzaamheid en circulariteit. Alles klopt, het verhaal en de uitwerking ervan is zeer sterk. De kenmerkende elementen uit de historische omgeving zijn op een prachtige wijze vertaald. De jury roemt de impact van het gebouw in vergelijking tot het - vergeleken bij de andere genomineerden - zeer beperkte budget en de kleine schaal.' We feliciteren Tandheelkunde, Radboudumc en bedanken je voor je stem!

 
16 januari 2018

16 januari 2018

Jurybezoek voor KAPKAR/ SF-P7S

De jury van de Architectuurprijs Nijmegen 2017 kreeg vandaag een korte presentatie over KAPKAR/ SF-P7S door de ontwerper, kunstenaar Frank Havermans. Het paviljoen laat zien dat, door initiatief van onderaf, samenwerking tussen sectoren en met eenvoudige materialen, een architectonisch object gerealiseerd kan worden. Heb je nog niet gestemd? Dat kan nog tot eind deze maand en doe je hier!

 
9 januari 2018

9 januari 2018

Studenten ArtEZ aan het werk bij Art Laboratory

In januari werken studenten van de afdeling Base for Experiment, Art and Research (BEAR) van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten aan hun project bij Art Laboratory. In deze veranderende omgeving, waar binnenkort de natuur moet wijken voor nieuwbouw, brengen zij op eigen wijze de harde en zachte eigenschappen van het erf en het omringende gebied in kaart. Op 30 januari stellen ze hun werk, met als thema MAPPING AN AREA THAT IS GOING TO DISAPPEAR tentoon voor elkaar, docenten en publiek.

 
6 januari 2018

6 januari 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Fabrikaat wenst je een gelukkig 2018! Lees onze nieuwsbrief hier terug. Wil je 'm ook ontvangen? Schrijf je in.

 
1 januari 2018 foto: René de Wit

1 januari 2018
foto: René de Wit

KAPKAR/ SF-P7S genomineerd voor Architectuurprijs Nijmegen

Paviljoen KAPKAR/ SF-P7S, eerder kanshebber voor de Mies van de Rohe award 2017, is genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen 2017! Stemmen kan tot 29 januari en doe je hier.

 

 
22 december 2018

22 december 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

De laatste van 2017: lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in.

 
19 december 2017

19 december 2017

Kartonnen huis verwoest door brandstichting

Op zaterdag 16 december is het Kartonnen huis van Fabrikaat door brandstichting verwoest. Sinds 2014 was het kunstobject, ontworpen door Jeroen Bomers, iconisch voor Fabrikaat, het Honigcomplex en de stad Nijmegen. Het onderkomen, dat als een parasiet gebruik maakte van de bestaande architecturale eigenschappen van de fabriekshal, was volledig opgebouwd uit afvalmateriaal. Lees verder.