NIEUWS

27 februari 2019

27 februari 2019

Klei voor productie TERRA_TORY

Vandaag is er door onze samenwerkingspartner K3 Delta vijf kubieke meter (!) klei geleverd. Deze lokaal gewonnen klei wordt gebruikt voor de productie van TERRA_TORY. Vanaf maart starten ontwerpers Ekaterina Semenova en studio Joachim Morineau in opdracht van Fabrikaat bij Art Laboratory met hun onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen met deze klei.

 
22 januari 2019

22 januari 2019

Fabrikaat wenst je een inspirerend 2019!

Lees onze nieuwsbrief van januari 2019 hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
8 november 2018

8 november 2018

Soil Lab en Fabrikaat in 2019

Wil je op de hoogte blijven van het experiment in Soil Lab en de ontwikkelingen in aanloop naar ons programma voor 2019? Volg ons op Instagram, of kijk op de blog van Soil Lab.

 
16 augustus 2018

16 augustus 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met onder andere: de ontwikkeling van Soil Lab, residencies van Rabi Koria en Jatiwangi art Factory, en de agenda van augustus en september. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
10 augustus 2018

10 augustus 2018

Brainstormsessie Soil Lab | 29 augustus

Nijmegen-Noord in in transitie van agrarisch landschap naar een stedelijke omgeving. De rivier de Waal heeft dit landschap en het gebruik van deze omgeving eeuwenlang bepaald; zo brengt ze vruchtbare klei voor de landbouw en voor de baksteen- en dakpanindustrie. De impact van de geschiedenis van dit rivierlandschap is over een paar jaar niet meer te voelen: de kleigrond wordt opgehoogd met zand, waarop 12.000 huizen van nieuwe bewoners zullen verrijzen. Met het Soil Lab onderzoeken we de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de rivierklei in onze regio. Welke verhalen verbonden de bewoners tot op heden met de klei, hun cultuur en deze omgeving? En wat kunnen de nieuwe verhalen worden die mensen binden met deze veranderende omgeving?

Fabrikaat nodigt hiertoe mensen met verschillende achtergronden en expertise uit om samen in kaart te brengen wat de betekenis is en kan zijn van deze aarde. Tevens hebben we Indonesisch kunstinitiatief Jatiwangi art Factory en Iswanto Hartono (Ruangrupa, Jakarta & SONSBEEK’16) uitgenodigd om onze samenwerking, die in 2017 is gestart is, dit jaar voort te zetten bij Art Laboratory. JaF werkt op West-Java in samenwerking met de lokale community en internationale kunstenaars(initiatieven) aan social empowerment door kunstprojecten waarbij de lokale dakpan- en baksteenindustrie het uitgangspunt is. Zo heeft JaF in de regio Majalenka een ‘aarde lab’ opgezet. Fabrikaat heeft hen gevraagd om hun expertise en denk- en werkwijze in de context van Nijmegen in te zetten.

Op 29 augustus is er een brainstormsessie. Ben je geïnteresseerd om er bij te zijn? Neem hiervoor contact op met Bibi Cornelissen via contact@stichtingfabrikaat.nl.

 
6 augustus 2018 foto: Basse Stittgen

6 augustus 2018
foto: Basse Stittgen

Nominatie ontwerper Basse Stittgen New Material Award 2018

Lees hier over Basse's project Wasted Away bij Art Laboratory.

 
1 augustus 2018

1 augustus 2018

Maaike Jaspers en Pim Steinmann in mini-atelier Art Laboratory

Voor de derde editie van Expeditie Noord (onderdeel van Festival De Oversteek) ontwikkelen kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann in de aanloop naar het festival samen nieuw werk in het mini-atelier van Art Laboratory. Nieuwsgierig waar ze mee bezig zijn? Check het hier. Op 2 september trapt FOS'18 haar tiende editie af bij Art Laboratory; één van de bijzondere locaties in Nijmegen-Noord waar je acts en voorstellingen kunt beleven.

 
23 juli 2018

23 juli 2018

Residency Kjersti Alm Eriksen & María Arnardóttir

Kunstenaars/ ontwerpers Kjersti Alm Eriksen en María Arnardóttir ontwikkelden bij Art Laboratory het project U STAAT HIER, waarmee ze de sociale aspecten van gebiedsontwikkeling belichten. Lees meer

 
11 juli 2018

11 juli 2018

NIEUWS | Prestigieuze prijs voor onderzoek massale afname insecten

Schokkende bevindingen van onderzoekers aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Duitse collega's in recent gepubliceerd onderzoek naar insectenpopulaties in Duitse natuurgebieden. Het onderzoek is verwant aan dat van Nick Hofland, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat sinds 2018 deels plaatsvindt en gepresenteerd wordt bij Art Laboratory. Lees hier meer en bekijk de video van de onderzoekers aan tafel bij De Wereld Draait Door.

 
21 juni 2018

21 juni 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met de agenda voor juli. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 

 
16 mei 2018

16 mei 2018

Ga mee op expeditie TRANSLAND | zondag 3 juni

Ontdek de veelzijdige geschiedenis, cultuurhistorie, architectuur en actuele ontwikkelingen van het veranderende gebied de Waalsprong, onder leiding van architectuur historicus Michiel Kruidenier.

Vertrekpunt: Art Laboratory | Start: 12.00 uur | Duur: 60 minuten | Kosten: € 7,50 p.p.
Lees meer en meld je aan. Aanmelden kan tot 31 mei!

 
1 mei 2018

1 mei 2018

Rondje Noord bij Art Laboratory | zondag 20 mei (1e Pinksterdag)

Art Laboratory doet mee aan Rondje Noord, de middag waarop je de groene initiatieven in Nijmegen-Noord kunt bezoeken. Dus pak je fiets en laat je onderweg verrassen! Bij Art Laboratory kun je in de zon van live muziek genieten en wat lekkers bestellen aan de bar. Meer info en het programma vind je hier

 
26 april 2018

26 april 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met updates over de residencies t/m maart en de agenda voor april en mei. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
19 april 2018

19 april 2018

VACATURE | programmamanager zomerprogrammering Art Laboratory

Wij zijn per direct op zoek naar een programmamanager voor Art Laboratory | Bekijk de vacature hier | Sluitingsdatum: 4 mei 2018

 
16 april 2018

16 april 2018

Meld je aan voor de workshops Wasted Away op 4, 5 en 6 mei

Op 4, 5 en 6 mei zet ontwerper Basse Stittgen zijn BIO LAB op bij Art Laboratory, waar hij samen met jou experimenteert met de mogelijkheden van afval uit de regio Nijmegen voor nieuw materiaal. Meld je aan om mee te doen! Lees hier meer.

 
10 april 2018

10 april 2018

Terugblik festival Art Laboratory | 8 april 2018

Wat een geslaagd openingsfestival van Art Laboratory! Zo'n 350 bezoekers ontdekten deze bijzondere locatie en de experimenten die er plaatsvinden. Kijk hier voor een terugblik.

 
6 april 2018

6 april 2018

Bezoek Project Management Bureau gemeente Amsterdam

Vandaag kwam PMB Amsterdam langs om inspiratie op te doen bij Art Laboratory. De stad Nijmegen staat voor vergelijkbare vraagstukken als Amsterdam. In beide steden vindt stadsuitbreiding ten noorden van de rivier plaats en dat levert vraagstukken op, zoals; Hoe bouwen we een complete stad? Hoe verbinden we beide stadsdelen? Hoe kunnen gemeentes sturen om de sociale kant van een stad te laten ontstaan en in hoeverre werken zij samen met initiatieven die bottom up vorm geven aan placemaking, zoals Fabrikaat doet? Het was een inspirerende dag vol presentaties en workshops, die zowel voor Fabrikaat als voor de gemeenten Nijmegen en Amsterdam nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

 
23 maart - 8 april 2018

23 maart - 8 april 2018

* Schrijf je in! Blokkenschema festival Art Laboratory 8 april *

Diverse kunstvormen laten je tijdens het festival de eigenschappen van deze omgeving ter plekke, en via al je zintuigen beleven. Doe mee aan workshops en expedities, geniet van muzikale live producties, ontmoet je kunstenaars, ontwerpers en makers én ontdek je bij welke experimenten jij kunt aanhaken! Check alvast het blokkenschema, ook om je in te schrijven voor workshops en expeditie TRANSLAND.

 
2 april 2018 foto: Patrick Meis

2 april 2018
foto: Patrick Meis

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met het programma en het blokkenschema voor Festival Art Laboratory op 8 april. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
30 maart 2018 foto: Basse Stittgen

30 maart 2018
foto: Basse Stittgen

workshop Wasted Away | Basse Stittgen

Ontwerper Basse Stittgen brengt afvalstromen in de regio Nijmegen in kaart. In mei zet hij zijn BIO LAB op bij Art Laboratory en organiseert hij een meerdaagse workshop waarin hij samen met jou experimenteert met de mogelijkheden van dit afval voor nieuw materiaal. Lees hier meer.

 
29 maart 2018

29 maart 2018

Ode aan de Waal | Groen Grijs Geel

De mannen van ontwerpcollectief Groen Grijs Geel zaten afgelopen week in de vroege ochtend al met hun stoeltjes op het strand. Door passerende schepen vast te leggen creëerden zij een dagboek van de Waal. Lees hier meer.

 
28 maart 2018

28 maart 2018

The Room | Kateryna Snizhko

Deze week creëert beeldend kunstenaar Kateryna Snizhko een één-kamermuseum in de slaapkamer van Art Laboratory. Lees hier meer. 

 
27 maart 2018

27 maart 2018

Experimentele moestuin

Heb je weleens een citroenkomkommer op je bord gehad? Vandaag wordt de grond klaargemaakt voor de experimentele moestuin, waar we niet-alledaagse groenten, fruit en kruiden verbouwen op een niet-standaard manier. Beginnen jouw groene vingers te jeuken, of wil je op een andere manier meedoen? Kom dan langs op 8 april, of mail ons via info@stichtingfabrikaat.nl! Meer mogelijkheden om aan te haken lees je hier.

 
14 maart 2018 Scapetransformer tijdens BouwLab foto: Edwin Smits

14 maart 2018
Scapetransformer tijdens BouwLab
foto: Edwin Smits

* update programma festival Art Laboratory 8 april *

Laat je onder meer meenemen door de electronische drumscapes van Scapetransformer, in een mix van soundscapes, manuele drum en omgevingsgeluiden. Live, buiten! Of experimenteer samen met ontwerper Basse Stittgen met de mogelijkheden van organisch afval voor nieuw materiaal, maak je eigen kleikoekje in KAPKAR/ SF-P7S of bestel voor de grotere trek een kroketje Poldergans aan de bar bij EAT ART colletive!

 
7 maart 2018

7 maart 2018

Residency | Niels Hendriks

De oude woonboerderij van Art Laboratory heeft een schat aan sporen en merkwaardigheden. Lees hier wat beeldend kunstenaar Niels Hendriks met de mysterieuze tussenruimtes van plan is. 

 
7 maart 2018

7 maart 2018

Residency | Danni van Amstel

Beeldend kunstenaar Danni van Amstel gaat deze week aan de slag met verwijderde elementen uit de woonboerderij. Meer over Danni en haar werk lees je hier.

 
27 februari 2018

27 februari 2018

Openingsfestival Art Laboratory op zondag 8 april

Op 8 april vieren we de start van Art Laboratory met een openingsfestival.
Tijdens het festival kun je Art Lab in al haar facetten beleven, met onder meer live producties, muziek, rondleidingen, workshops, een experimentele hapjes bar en veel kunst en ontwerp. Een update van het programma volgt, blijf op de hoogte via het evenement

 
28 februai 2018

28 februai 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
 
 
24 februari 2018 foto: Niels Hendriks

24 februari 2018
foto: Niels Hendriks

 

Eerste residencies bij Art Laboratory

Vanaf maandag 5 maart starten de eerste residenties bij Art Lab. Deze week gaan beeldend kunstenaars Danni van Amstel en Niels Hendriks tijdens hun verblijf aan de slag met nieuw werk, geïnspireerd op het gebruik van de boerderij. Meer over hun werk en wat ze hier gaan doen lees je op facebook. Op 5, 6 en 7 maart ben je welkom om hen te ontmoeten. We zijn dan geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

31 januari 2018

31 januari 2018

MAPPING AN AREA THAT IS GOING TO DISAPPEAR

De hele maand januari werkten studenten van de afdeling BEAR aan ArtEZ bij Art Laboratory aan hun site-specific werk, geïnspireerd op het erf en de veranderende directe omgeving. Gisteren waren de installaties, composities en performances live te zien tijdens hun presentaties. Check het fotoverslag hier

 
30 januari 2018

30 januari 2018

Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen 2017

KAPKAR/ SF-P7S, één van de 10 genomineerden voor de juryprijs, viel niet in de prijzen maar werd geprezen in het juryrapport: '[het paviljoen] scoort volgens de jury hoog op bijna alle criteria, zeker ook ten aanzien van sociale duurzaamheid en circulariteit. Alles klopt, het verhaal en de uitwerking ervan is zeer sterk. De kenmerkende elementen uit de historische omgeving zijn op een prachtige wijze vertaald. De jury roemt de impact van het gebouw in vergelijking tot het - vergeleken bij de andere genomineerden - zeer beperkte budget en de kleine schaal.' We feliciteren Tandheelkunde, Radboudumc en bedanken je voor je stem!

 
16 januari 2018

16 januari 2018

Jurybezoek voor KAPKAR/ SF-P7S

De jury van de Architectuurprijs Nijmegen 2017 kreeg vandaag een korte presentatie over KAPKAR/ SF-P7S door de ontwerper, kunstenaar Frank Havermans. Het paviljoen laat zien dat, door initiatief van onderaf, samenwerking tussen sectoren en met eenvoudige materialen, een architectonisch object gerealiseerd kan worden. Heb je nog niet gestemd? Dat kan nog tot eind deze maand en doe je hier!

 
9 januari 2018

9 januari 2018

Studenten ArtEZ aan het werk bij Art Laboratory

In januari werken studenten van de afdeling Base for Experiment, Art and Research (BEAR) van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten aan hun project bij Art Laboratory. In deze veranderende omgeving, waar binnenkort de natuur moet wijken voor nieuwbouw, brengen zij op eigen wijze de harde en zachte eigenschappen van het erf en het omringende gebied in kaart. Op 30 januari stellen ze hun werk, met als thema MAPPING AN AREA THAT IS GOING TO DISAPPEAR tentoon voor elkaar, docenten en publiek.

 
6 januari 2018

6 januari 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Fabrikaat wenst je een gelukkig 2018! Lees onze nieuwsbrief hier terug. Wil je 'm ook ontvangen? Schrijf je in.

 
1 januari 2018 foto: René de Wit

1 januari 2018
foto: René de Wit

KAPKAR/ SF-P7S genomineerd voor Architectuurprijs Nijmegen

Paviljoen KAPKAR/ SF-P7S, eerder kanshebber voor de Mies van de Rohe award 2017, is genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen 2017! Stemmen kan tot 29 januari en doe je hier.

 

 
22 december 2018

22 december 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

De laatste van 2017: lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in.

 
19 december 2017

19 december 2017

Kartonnen huis verwoest door brandstichting

Op zaterdag 16 december is het Kartonnen huis van Fabrikaat door brandstichting verwoest. Sinds 2014 was het kunstobject, ontworpen door Jeroen Bomers, iconisch voor Fabrikaat, het Honigcomplex en de stad Nijmegen. Het onderkomen, dat als een parasiet gebruik maakte van de bestaande architecturale eigenschappen van de fabriekshal, was volledig opgebouwd uit afvalmateriaal. Lees verder.