nieuws

29 augustus 2019

29 augustus 2019

Fabrikaat zoekt horecamanager/ kok/ host

We zijn op zoek naar een gedreven en ondernemend persoon die samen met het team van Fabrikaat vorm gaat geven aan een nieuw op te zetten horeca-tak binnen onze culturele organisatie, waarmee we in 2020 een start beogen te maken. Ben je geïnteresseerd? Graag komen we met jou in contact! Neem zo snel mogelijk (vóór 1 oktober) contact met ons op. Lees hier meer.

 
26 augustus 2019

26 augustus 2019

Vacature productiemedewerker

Fabrikaat zoekt versterking van haar team. We zijn op zoek naar een enthousiasteling die handig is en bij voorkeur ervaring heeft met vervaardiging van keramiek, of die geïnteresseerd is om hierin te leren. Reageren kan tot 9 september 2019. Lees hier meer.

 
29 juli 2019

29 juli 2019

Terugblik TERRA_TORY tijdens Festival op ‘t Eiland 2019

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse presenteerden we TERRA_TORY op Festival op ‘t Eiland. Bekijk hier ons verslag.

 
4 juli 2019

4 juli 2019

TERRA_TORY op Festival op ‘t Eiland | 13 t/m 19 juni

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse staan we met ons mobiel laboratorium op Festival op 't Eiland. Ontwerper Ekaterina Semenova (RU) heeft in samenwerking met Fabrikaat een concept ontwikkeld voor een productielijn van biologisch afbreekbare borden, vervaardigd van 100% klei uit Nijmegen-Noord. Op het festival presenteren we de pilot versie. Bij ons mobiele lab pers je je eigen wegwerpbord, bij de food trucks wordt je eten erop geserveerd. Na afloop van het festival geven we de borden terug aan de rivier de Waal.

Kom langs! We zijn geopend op 13, 14, 16, 17 en 19 juli, van 16.00 tot 20.00 uur.

 
4 juli 2019

4 juli 2019

Zomerprogramma Fabrikaat

Onze nieuwsbrief gemist? Lees 'm hier terug.Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.

 
3 juli 2019

3 juli 2019

TERRA_TORY servies in opdracht van de gemeente Nijmegen

We leggen de laatste hand aan de vervaardiging van 100 bijzondere items in opdracht van de gemeente Nijmegen. Elke beker is geglazuurd met klei van één van de 20 verzamellocaties in Nijmegen-Noord.

 
2 juli 2019

2 juli 2019

Studio Joachim-Morineau x Fabrikaat

Studio Joachim-Morineau (FR) heeft tijdens haar residency bij Fabrikaat de eigenschappen van klei, gedolven op twee locaties in Nijmegen-Noord, in kaart gebracht. Uit hun onderzoek blijkt onder meer dat deze klei geschikt is voor het vervaardigen van 3D-objecten; zowel als een drager (100% klei) als in de vorm van een terra sigillata (voorloper van de keramische glazuur). De uitkomsten van hun onderzoek gebruiken zij voor de vervaardiging van hun eindontwerp: 30 unieke waterkannen.

 
18 juni 2019

18 juni 2019

Terugblik TERRA_STORY op 17 juni

Het concept van TERRA_TORY kwam gisteravond mooi samen, tijdens het eerste diner en tafelgesprek met één van de ontwerpers die in opdracht van Fabrikaat onderzoek doen naar de rivierklei. Het experiment van de afgelopen maanden heeft geleid tot de eerste producten, gemaakt van de Nijmeegse rivierklei. Gasten kregen een 'kijkje in de keuken' van Fabrikaat; een rondleiding door het laboratorium en archief, en ontwerper Billie van Katwijk lichtte haar project toe. Het vijfgangendiner werd bereid door Eva Almagor, en was speciaal afgestemd op het servies van TERRA_TORY. De volgende editie, met ontwerper Ekaterina Semenova, vindt plaats op 3 juli. Meer info en kaarten ➝ TERRA_story, aan tafel met ontwerper Ekaterina Semenova.

 
11 juni 2019

11 juni 2019

Update | Ekaterina Semenova

Ontwerper Ekaterina Semenova onderzoekt of de Nijmeegse rivierklei geschikt is voor het vervaardigen van een wegwerpservies. Uit haar experimenten blijkt dat het mogelijk is om borden uit de klei te persen die, ondanks dat ze niet gebakken worden, stevig genoeg zijn voor éénmalig gebruik. Ekaterina werkt momenteel aan het fine-tunen van een productieproces dat kan worden ingezet op festivals. Hiervoor onderzoekt ze nog op welke temperatuur de klei minimaal moet worden verhit, zodat deze biologisch-afbreekbaar blijft, en tevens voedselveilig is.

 
7 juni 2019

7 juni 2019

Fabrikaat op INNOVATE Festival | 5 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober presenteren we TERRA_TORY op het INNOVATE Festival Arnhem, een festival over innovatie op het gebied van techniek, wetenschap en kunst in de provincie Gelderland.

 
6 juni 2019

6 juni 2019

Update | studio Joachim-Morineau

Studio Joachim-Morineau heeft zich verdiept in de mogelijkheden van de allerfijnste kleideeltjes van de Nijmeegse rivierklei. Uit experiment met verschillende zelfontwikkelde recepturen voor gietklei en kleiglazuren blijkt het mogelijk te zijn om waterdichte objecten te maken van 100% Nijmeegse rivierklei. Het duo werkt nu aan het ontwerp van een product waarin deze eigenschappen helemaal tot hun recht komen: een eye-catching waterkan.

 
3 juni 2019

3 juni 2019

Update | Etsuji Noguchi

Voorafgaand aan zijn residency bij Fabrikaat heeft keramist Etsuji Noguchi in Japan al een sample van de Nijmeegse rivierklei kunnen onderzoeken. Zo heeft hij kunnen bepalen wat de ideale stooktemperatuur voor deze klei is in een elektrische oven; deze ligt rond de 1160 graden. Bij stoken op hogere temperatuur verliest het object zijn vorm. Sinds de start van zijn werkperiode heeft Etsuji objecten geproduceerd in verschillende diktes, formaten en vormen, om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en grenzen van het materiaal. De Nijmeegse rivierklei blijkt ontzettend geschikt voor verwerking op de pottenbakkersschijf! Wanneer gebakken op 1160 graden zijn de objecten tevens volledig waterdicht.

 
25 mei 2019

25 mei 2019

TERRA_STORY | Proeven van de Nijmeegse rivierklei

Op drie bijzondere avonden kun je de Nijmeegse rivierklei op een verrassende manier beleven. Schuif aan voor een vijf-gangen diner, uitgeserveerd op servies vervaardigd van Nijmeegse rivierklei. Samen met Fabrikaat nemen we een kijkje in het groeiend archief van Nijmeegse kleisoorten en maken we kennis met één van de ontwerpers van TERRA_TORY. Aan tafel vertellen zij over hun onderzoek naar de klei en ze laten je hun producten op deze avond gebruiken. TERRA_STORY is een samenwerking tussen Fabrikaat en De Bastei.

17 juni | aan tafel met Billie van Katwijk - meer info
3 juli | aan tafel met Ekaterina Semenova - meer info

 
22 mei 2019

22 mei 2019

Etsuji Noguchi voor TERRA_TORY

Keramist Etsuji Noguchi delft klei uit de bergen in zijn woonomgeving op Kyushu en verwerkt deze zonder verdere toevoegingen tot servies. Van 22 mei tot 16 juni onderzoekt hij bij Fabrikaat welke verwerkingstechnieken de Nijmeegse rivierklei het beste tot uiting laten komen. Lees hier meer.

 
7 mei 2019

7 mei 2019

Billie van Katwijk voor TERRA_TORY

Ontwerper Billie van Katwijk is haar project gestart met een materiaalonderzoek naar de toepasbaarheid van de lokale klei. Om de klei beter te leren kennen heeft ze verschillende stooktemperaturen en combinaties met andere kleisoorten uitgeprobeerd. Lees hier meer.

 
29 april 2019

29 april 2019

Studio Joachim-Morineau voor TERRA_TORY

In april is ontwerpduo Carla Joachim en Jordan Morineau begonnen met hun vooronderzoek bij Fabrikaat. Lees hier meer over hun project.

 
18 april 2019

18 april 2019

Ekaterina Semenova voor TERRA_TORY

Afgelopen maand is ontwerper Ekaterina Semenova in opdracht van Fabrikaat begonnen met haar onderzoek voor TERRA_TORY. Ekaterina zoekt naar een methode om rivierklei circulair te kunnen toepassen, zodat het na gebruik kan worden teruggegeven aan de natuur. Hiervoor experimenteert ze onder meer verschillende manieren van verhitten, versterken en waterdicht maken van de klei. Met de uitkomsten van haar onderzoek hoopt Ekaterina te kunnen komen tot een wegwerpservies; aardewerk geschikt voor éénmalig gebruik. Op zondag 19 mei vertelt ze je graag meer over haar proces.

 
9 april 2019

9 april 2019

Open dag TERRA_TORY

Op zondag 19 mei gooien we onze deuren open voor publiek! Bezoek de bibliotheek en loop binnen in de werkplaats en het lab van TERRA_TORY. Ontwerpers Ekaterina Semenova, Billie van Katwijk en studio Joachim Morineau zijn aan het werk, en lichten hun project graag toe. Ook kun je de klei direct ervaren door een hapje of drankje te bestellen aan onze bar. We serveren uit op bijzonder servies, vervaardigd van klei uit onder meer Hof van Holland, Grote Boel en Zuiderveld.

Datum: zondag 19 mei
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 Nijmegen

 
20 maart 2019

20 maart 2019

Workshop Huygens Lyceum Eindhoven

Tweedejaars leerlingen van het Christiaan Huygens Lyceum uit Eindhoven hebben meegeholpen met de uitbreiding van het klei archief van TERRA_TORY. Door nieuwe kleisoorten te delven, systematisch te verwerken en te analyseren hebben zij kennisgemaakt met de klei en de rijke verschillen en mogelijkheden van dit materiaal. De uitkomsten zijn toegevoegd aan het groeiende archief, en worden vergeleken met de resultaten van andere kleisoorten uit de regio.

 
27 februari 2019

27 februari 2019

Klei voor productie TERRA_TORY

Door onze samenwerkingspartner K3 Delta is vandaag vijf kubieke meter (!) klei geleverd. Deze lokaal gewonnen klei wordt gebruikt voor de productie van TERRA_TORY. Vanaf maart starten de eerste ontwerpers, Ekaterina Semenova en studio Joachim Morineau, bij Art Laboratory met hun onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen met deze klei.

 
15 februari 2019 foto: Wouter van der Krol

15 februari 2019
foto: Wouter van der Krol

Opdrachtverlening ontwerpers TERRA_TORY

Fabrikaat heeft ontwerpers Billie van Katwijk, Ekaterina Semenova, studio Joachim Morineau en keramist Etsuji Nogushi opdracht verleend om de uitkomsten van het Soil Lab te vertalen naar een onderzoek dat leidt tot nieuw productontwerp. Ieder vertrekken zij vanuit een andere benadering, gerelateerd aan onder meer de lokale archeologie, vormgeving en tradities, afvalstoffen uit de lokale waterzuivering, plaatselijke productietechnieken en de mogelijkheden om keramiek op een circulaire manier toe te passen.

 
28 januari 2019

28 januari 2019

TERRA_TORY

Soil Lab krijgt een vervolg! In het project TERRA_TORY onderzoeken we de eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen van rivierklei uit Nijmegen-Noord. Fabrikaat werkt hiervoor aan een archief van kleisoorten uit Nijmegen-Noord, waarin de uiteenlopende eigenschappen van de klei, de link met archeologie en de huidige gebiedsontwikkeling in kaart worden gebracht. Deze groeiende ‘klei bibliotheek’ vormt het uitgangspunt voor nieuw ontwerp; samen met ontwerpers zoeken we vanaf maart naar hedendaagse toepassingen van ‘onze’ rivierklei.

 
15 januari 2019

15 januari 2019

Inspiratiebezoek Japan

In november 2018 heeft Fabrikaat een inspiratiereis gemaakt naar Japan om nader kennis te maken met de wijze waarop men in Japan omgaat met lokale klei en hoe keramiek geïntegreerd is in de cultuur. We hebben kennis en ervaring opgedaan die invloed heeft op het project TERRA_TORY, door bijvoorbeeld de eerbiedige benadering van onze "eigen" Nijmeegse grond(stof), de kennis van het verwerken en gereedmaken van vers gedolven klei, maar ook door onder meer een keramist uit Kyushu uit te nodigen om dit jaar nieuw werk te maken met de rivierklei van Nijmegen-Noord. Lees hier het verslag.

 
22 januari 2019

22 januari 2019

Fabrikaat wenst je een inspirerend 2019!

Lees onze nieuwsbrief van januari 2019 hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
8 november 2018

8 november 2018

Soil Lab en Fabrikaat in 2019

Wil je op de hoogte blijven van het experiment in Soil Lab en de ontwikkelingen in aanloop naar ons programma voor 2019? Volg ons op Instagram, of kijk op de blog van Soil Lab.

 
16 augustus 2018

16 augustus 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met onder andere: de ontwikkeling van Soil Lab, residencies van Rabi Koria en Jatiwangi art Factory, en de agenda van augustus en september. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
10 augustus 2018

10 augustus 2018

Brainstormsessie Soil Lab | 29 augustus

Nijmegen-Noord in in transitie van agrarisch landschap naar een stedelijke omgeving. De rivier de Waal heeft dit landschap en het gebruik van deze omgeving eeuwenlang bepaald; zo brengt ze vruchtbare klei voor de landbouw en voor de baksteen- en dakpanindustrie. De impact van de geschiedenis van dit rivierlandschap is over een paar jaar niet meer te voelen: de kleigrond wordt opgehoogd met zand, waarop 12.000 huizen van nieuwe bewoners zullen verrijzen. Met het Soil Lab onderzoeken we de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de rivierklei in onze regio. Welke verhalen verbonden de bewoners tot op heden met de klei, hun cultuur en deze omgeving? En wat kunnen de nieuwe verhalen worden die mensen binden met deze veranderende omgeving?

Fabrikaat nodigt hiertoe mensen met verschillende achtergronden en expertise uit om samen in kaart te brengen wat de betekenis is en kan zijn van deze aarde. Tevens hebben we Indonesisch kunstinitiatief Jatiwangi art Factory en Iswanto Hartono (Ruangrupa, Jakarta & SONSBEEK’16) uitgenodigd om onze samenwerking, die in 2017 is gestart is, dit jaar voort te zetten bij Art Laboratory. JaF werkt op West-Java in samenwerking met de lokale community en internationale kunstenaars(initiatieven) aan social empowerment door kunstprojecten waarbij de lokale dakpan- en baksteenindustrie het uitgangspunt is. Zo heeft JaF in de regio Majalenka een ‘aarde lab’ opgezet. Fabrikaat heeft hen gevraagd om hun expertise en denk- en werkwijze in de context van Nijmegen in te zetten.

Op 29 augustus is er een brainstormsessie. Ben je geïnteresseerd om er bij te zijn? Neem hiervoor contact op met Bibi Cornelissen via contact@stichtingfabrikaat.nl.