nieuws

9 april 2019

9 april 2019

Open dag TERRA_TORY

Op zondag 19 mei gooien we onze deuren open voor publiek! Bezoek de bibliotheek en loop binnen in de werkplaats en het lab van TERRA_TORY. Ontwerpers Ekaterina Semenova, Billie van Katwijk en studio Joachim Morineau zijn aan het werk, en lichten hun project graag toe. Ook kun je de klei direct ervaren door een hapje of drankje te bestellen aan onze bar. We serveren uit op bijzonder servies, vervaardigd van klei uit onder meer Hof van Holland, Grote Boel en Zuiderveld.

Datum: zondag 19 mei
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 Nijmegen

 
20 maart 2019

20 maart 2019

Workshop Huygens Lyceum Eindhoven

Tweedejaars leerlingen van het Christiaan Huygens Lyceum uit Eindhoven hebben meegeholpen met de uitbreiding van het klei archief van TERRA_TORY. Door nieuwe kleisoorten te delven, systematisch te verwerken en te analyseren hebben zij kennisgemaakt met de klei en de rijke verschillen en mogelijkheden van dit materiaal. De uitkomsten zijn toegevoegd aan het groeiende archief, en worden vergeleken met de resultaten van andere kleisoorten uit de regio.

 
27 februari 2019

27 februari 2019

Klei voor productie TERRA_TORY

Door onze samenwerkingspartner K3 Delta is vandaag vijf kubieke meter (!) klei geleverd. Deze lokaal gewonnen klei wordt gebruikt voor de productie van TERRA_TORY. Vanaf maart starten de eerste ontwerpers, Ekaterina Semenova en studio Joachim Morineau, bij Art Laboratory met hun onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen met deze klei.

 
15 februari 2019 foto: Wouter van der Krol

15 februari 2019
foto: Wouter van der Krol

Opdrachtverlening ontwerpers TERRA_TORY

Fabrikaat heeft ontwerpers Billie van Katwijk, Ekaterina Semenova, studio Joachim Morineau en keramist Etsuji Nogushi opdracht verleend om de uitkomsten van het Soil Lab te vertalen naar een onderzoek dat leidt tot nieuw productontwerp. Ieder vertrekken zij vanuit een andere benadering, gerelateerd aan onder meer de lokale archeologie, vormgeving en tradities, afvalstoffen uit de lokale waterzuivering, plaatselijke productietechnieken en de mogelijkheden om keramiek op een circulaire manier toe te passen.

 
28 januari 2019

28 januari 2019

TERRA_TORY

Soil Lab krijgt een vervolg! In het project TERRA_TORY onderzoeken we de eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen van rivierklei uit Nijmegen-Noord. Fabrikaat werkt hiervoor aan een archief van kleisoorten uit Nijmegen-Noord, waarin de uiteenlopende eigenschappen van de klei, de link met archeologie en de huidige gebiedsontwikkeling in kaart worden gebracht. Deze groeiende ‘klei bibliotheek’ vormt het uitgangspunt voor nieuw ontwerp; samen met ontwerpers zoeken we vanaf maart naar hedendaagse toepassingen van ‘onze’ rivierklei.

 
15 januari 2019

15 januari 2019

Inspiratiebezoek Japan

In november 2018 heeft Fabrikaat een inspiratiereis gemaakt naar Japan om nader kennis te maken met de wijze waarop men in Japan omgaat met lokale klei en hoe keramiek geïntegreerd is in de cultuur. We hebben kennis en ervaring opgedaan die invloed heeft op het project TERRA_TORY, door bijvoorbeeld de eerbiedige benadering van onze "eigen" Nijmeegse grond(stof), de kennis van het verwerken en gereedmaken van vers gedolven klei, maar ook door onder meer een keramist uit Kyushu uit te nodigen om dit jaar nieuw werk te maken met de rivierklei van Nijmegen-Noord. Lees hier het verslag.

 
22 januari 2019

22 januari 2019

Fabrikaat wenst je een inspirerend 2019!

Lees onze nieuwsbrief van januari 2019 hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
8 november 2018

8 november 2018

Soil Lab en Fabrikaat in 2019

Wil je op de hoogte blijven van het experiment in Soil Lab en de ontwikkelingen in aanloop naar ons programma voor 2019? Volg ons op Instagram, of kijk op de blog van Soil Lab.

 
16 augustus 2018

16 augustus 2018

Nieuwsbrief Fabrikaat

Met onder andere: de ontwikkeling van Soil Lab, residencies van Rabi Koria en Jatiwangi art Factory, en de agenda van augustus en september. Lees 'm hier terug. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.

 
10 augustus 2018

10 augustus 2018

Brainstormsessie Soil Lab | 29 augustus

Nijmegen-Noord in in transitie van agrarisch landschap naar een stedelijke omgeving. De rivier de Waal heeft dit landschap en het gebruik van deze omgeving eeuwenlang bepaald; zo brengt ze vruchtbare klei voor de landbouw en voor de baksteen- en dakpanindustrie. De impact van de geschiedenis van dit rivierlandschap is over een paar jaar niet meer te voelen: de kleigrond wordt opgehoogd met zand, waarop 12.000 huizen van nieuwe bewoners zullen verrijzen. Met het Soil Lab onderzoeken we de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de rivierklei in onze regio. Welke verhalen verbonden de bewoners tot op heden met de klei, hun cultuur en deze omgeving? En wat kunnen de nieuwe verhalen worden die mensen binden met deze veranderende omgeving?

Fabrikaat nodigt hiertoe mensen met verschillende achtergronden en expertise uit om samen in kaart te brengen wat de betekenis is en kan zijn van deze aarde. Tevens hebben we Indonesisch kunstinitiatief Jatiwangi art Factory en Iswanto Hartono (Ruangrupa, Jakarta & SONSBEEK’16) uitgenodigd om onze samenwerking, die in 2017 is gestart is, dit jaar voort te zetten bij Art Laboratory. JaF werkt op West-Java in samenwerking met de lokale community en internationale kunstenaars(initiatieven) aan social empowerment door kunstprojecten waarbij de lokale dakpan- en baksteenindustrie het uitgangspunt is. Zo heeft JaF in de regio Majalenka een ‘aarde lab’ opgezet. Fabrikaat heeft hen gevraagd om hun expertise en denk- en werkwijze in de context van Nijmegen in te zetten.

Op 29 augustus is er een brainstormsessie. Ben je geïnteresseerd om er bij te zijn? Neem hiervoor contact op met Bibi Cornelissen via contact@stichtingfabrikaat.nl.