GR#D Community

Marcel Blom – De Galerieflat

Beeldend kunstenaar

In GR#D wil Marcel een installatie bouwen die hij altijd al heeft willen maken. ‘De Galerieflat’ (een combinatie van ‘galerijflat’ en ‘galerie’) is een meerjarig kunstproject waarbij kunstenaars wordt gevraagd een ‘huis’ in te richten binnen een als galerijflat ontworpen installatie. 

Marcel: “Eén van de buitenmuren van mijn unit wordt ontworpen als een galerijflat, ongeveer schaal 1 op 10. Daarin komt een open structuur met ruimte voor 100 ‘woningen’. Voor het inrichten van die huisjes wil ik mijn favoriete kunstenaars uitnodigen; uit Nijmegen, uit de rest van Nederland en ook uit het buitenland.” 

Het idee is dat de unit aan de buitenkant van GR#D komt, zodat die goed zichtbaar is. Toeschouwers kunnen de woningen in de flat vanaf de buitenkant en vanuit de binnenkant van de unit bekijken.  Marcel wil de unit verder gebruiken als multifunctionele werkruimte en/of kleine expositieruimte. 

Momenteel is Marcel zijn idee verder aan het uitwerken. Daar kan hij nog wel wat hulp bij gebruiken als het gaat om bouwkundige zaken, materialen en financiering. Kun jij Marcel verder helpen? Neem dan contact met hem op! 

www.marcelblom.nl

Bram van Leeuwenstein en Donna Verheijden – Cherry Cinema

Ceramist en filmmaker

‘Cherry Cinema’ is een projectruimte gewijd aan experimentele film en expanded cinema. Vanuit de unit kun je 24/7 genieten van een live cinema. Tevens biedt ‘Cherry Cinema AIR’ filmmakers en(script)schrijvers de mogelijkheid zich terug te trekken uit het drukke stadsleven en zich geheel te focussen op het maken van werk. 

De unit wordt opgedeeld in een woon- en werkruimte. Deze wordt ingericht door Bram van Leeuwenstein; door middel van up-cycling worden meubels gemaakt voor het interieur. De woonruimte kan ook dienst doen als expositieruimte voor de artist-in-residence en geldt tevens als showroom voor nieuwe en ge-upcyclede producten van Bram. De gevel wordt bedekt met een verticale tuin. Een natuurlijke vorm van isolatie en tegelijkertijd een groene eyecatcher tijdens alle jaargetijden.

www.donnaverheijden.nlinstagram.com/bramvanleeuwenstein

Jordan Artisan – Dolmen Homeland

kunstenaar/ontwerper

‘DOLMEN HOMELAND’ is een sculptuur/ woning; een compact habitat en liefdesnest geïnspireerd op hunebedden. Jordan experimenteert met vorm en materiaal; zo wil hij het ontwerp realiseren in piepschuim en de binnenwanden bedekken met een fluwelen laag. 

Voor de realisatie van zijn idee is Jordan op zoek naar partnership. Kun je hem verder helpen? Neem dan contact op via info@stichtingfabrikaat.nl!

Jordan realiseert bijzondere kunst- en ontwerpprojecten. Eerder werkte hij o.a. samen met de Gemeente Nijmegen, Doornroosje en Museum Het Valkhof.  

www.cargocollective.com/jordanartisan

Korneel Jeuken – De Pizzahut

Striptekenaar, beeldend kunstenaar

Korneel maakt strips en cartoons (o.a. voor de Gelderlander) en ook in zijn beeldende werk spelen tekeningen een steeds grotere rol. Daarom kiest hij in GR#D voor het bouwen van een plek om in en óp te tekenen. Hij vraag ook anderen om te komen (be)tekenen.  

www.korneeljeuken.nl

 

Rens van Meegen – MaMaKers

Filmmaker en permaculturist met een passie voor koken

‘MaMaKers’ is een huis van drie verdiepingen dat bedekt is met de heerlijkste groenten, fruit en bloemen. Een tuin, kas, klaslokaal, restaurant en keuken, waar je kunt komen proeven, oogsten, koken en ontdekken!

De gevel is bedekt met groeizakken vol eetbare planten. Op de begane grond bevindt zich de grote keuken waar alle verse producten worden omgetoverd in heerlijke gerechten. Deze kun je bestellen en opeten op het terras of aan de lange eettafel op de eerste verdieping. De eerste verdieping dient tevens als cursusruimte. Boven op de tweede verdieping is een woon-unit met bed en badkamer. De zuidkant van het dak is bekleed met zonnepanelen; de opgewekte energie wordt gebruikt voor de keuken.

Op de open plekken en aan de randen van de kersenboomgaard worden groenten en fruit verbouwd en zorgen kippen, eenden en schapen voor het onderhoudt van de kersenboomgaard, de mest voor de tuin en als vlees voor het restaurant.

‘MaMaKers’ wil bouwen met volledig duurzame en herbruikbare materialen, zodat het ‘eetbare restaurant’ altijd kan worden heropgebouwd op een andere locatie. Voor de realisatie van ‘MaMaKers’ gaat Rens samenwerkingen aan. Hij zoekt een ontwerper voor de ruimte van de units. Kun jij iets voor hem betekenen? Neem dan contact op!

Simone Kol en Wim Kol – Tunnel Vista

Grafisch vormgever/ curator en architect (dochter en vader)

Simone en Wim hebben een ontwerp gemaakt voor een bouwwerk in de vorm van een buis met een diameter van 2,50 m. ‘Tunnel Vista’ daagt uit tot vele vormen van gebruik, zoals een koffiecafé, kantoor of kleine woning en is makkelijk te fabriceren en te verplaatsen. 

Simone: “Als dochter van een architect heb ik al heel vroeg ruimtelijk leren denken. Ik heb mijn vader vaak geassisteerd en zijn schetsen voor nieuwe gebouwen omgezet in ruimtelijke maquettes. Ik ben grafisch ontwerper maar werk al jaren als curator bij Galerie Bart. In 2014 was ik een van de curatoren van de Biennale Gelderland, in opdracht van de Provincie Gelderland en Museum Het Valkhof in Nijmegen.” 

Wim: “Ik ben al lang architect en altijd bezig geweest met experimenteren op gebied van woningbouw. Ik bouwde een van de eerste woningwet huizen in Nederland op zonne-energie (1980) en maakte een hotel van strobalen en leem ( 2010). Van de Gemeente Nijmegen kreeg ik de Karel de Grote-prijs voor mijn oeuvre.” 

www.wimkol.nl

 

Marcel Budding – 100% ZONNIG

Ondernemer

Marcel Budding is er van overtuigd dat Nederland 100% energieneutraal kan worden. Met zijn bedrijf 100% ZONNIG heeft hij in vier jaar meer dan 10.000 zonnepanelen geplaatst en gaan ze vanuit een nieuwe showroom een nieuwe weg inslaan met een breder productpallet. Alles om met energiebesparing en duurzame bronnen helemaal onafhankelijk te worden van fossiele energie. Marcel zal ook een bijdrage leveren aan de energievoorziening in GR#D. 

www.zonnig-zonnepanelen.nl

Patrick Schreven – ORGA bouw

Ondernemer

Patrick Schreven van ORGA bouw heeft een nieuw woonconcept ontwikkeld waarbij natuurlijke materialen worden gecombineerd met moderne architectuur duurzame installaties en smart home toepassingen. Samen met de pioniers wil Patrick kijken hoe deze in GR#D geplaatst kunnen worden. 

www.orga-bouw.nl

Jan-Paul Kimmel – MCT KNØP

Ondernemer

Jan-Paul Kimmel ontwikkelde samen met twee compagnons een innovatief modulair bouwsysteem genaamd KNØP. Daarmee kun je snel sterke en duurzame constructies maken, die je zelf in en uit elkaar kunt zetten. MCT KNØP werkte samen met kunstenaar Frank Havermans aan de realisatie van het paviljoen ‘KAPKAR / SF-P7S’, waarin het systeem is geïntegreerd en de mogelijkheden van het modulaire bouwen laat zien. 

www.mctnl.com