Rondleiding docententeam afdeling Design van Helicon opleidingen

Vandaag hebben we een rondleiding gegeven aan het docententeam van de afdeling Design van Helicon Opleidingen. Tijdens hun bedrijfsuitje lieten zij zich graag inspireren door onze manier van werken, gericht op duurzaamheid en tijdelijkheid.

In de toekomst gaan we misschien wel samenwerken. Bijvoorbeeld voor projecten in onze Sluiertuin.


Fabrikaatje: de eerste maanden van ons educatie programma

Wij zijn inmiddels al 4 maanden bezig met onze twee educatieve programma's 'Kaatje en de zoektocht naar het geheime recept' (voor kleuters) en 'Sporen van vroeger' voor groep 4 t/m 6. In september en oktober zijn de programma's van start gegaan en de komende maanden zullen nog veel meer kinderen ons en de Honigfabriek bezoeken.

In het programma 'Op zoek naar Kaatje' leren de kleuters de oude fabriek kennen en gaan ze op avontuur door de oude industriële hallen. Kinderen maken door intensieve waarneming kennis met cultureel erfgoed: de oude leegstaande Honigfabriek. In het programma 'Sporen van vroeger' gaan de kinderen met de ogen van een echte kunstenaar naar de ruimte kijken. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met een ontwerp voor een nieuwe bestemming van de oude fabriek.


Een team van 5 docenten en 3 assistenten staat garant voor een kwalitatief goed programma.


Op naar weer een nieuw begin

Deze nieuwsbrief verstuurden wij vanmiddag aan 400 geïnteresseerden. Ook updates over Stichting Fabrikaat ontvangen in je e-mail? Schrijf je hier in.

Aan het einde van het jaar maken we ons op voor weer een nieuw begin. Een nieuw begin maken, is eigenlijk niets nieuws, dat is namelijk wat we doen bij Fabrikaat. Plekken die leegstaan of wachten op een definitievere invulling geven wij een impuls zodat er in de tussentijd iets nieuws kan ontstaan en kan groeien tot een levendige plek.

Ook het afgelopen jaar zijn op verschillende plekken Fabrikaten ontstaan; functionele ontwerpen die inspireren om de bestaande ruimte op een nieuwe manier te zien en te gebruiken. 

Op het terrein van de voormalige Honigfabriek in Nijmegen is het afgelopen jaar een flexibel paviljoen gerealiseerd dat uit te klappen en in te richten is naar de wens van de gebruiker. Het paviljoen wordt inmiddels voor verschillende doeleinden gebruikt: van creatieve werkplaats tijdens het Big Draw festival tot bijzondere plek voor Outdoor Yoga

Dit jaar waren we ook veel te vinden buiten het Honigcomplex. Zo stonden onze Hofbakens bij de ingangen van het Valkhoffestival en konden de bezoekers van het Drift Festival onze lichtinstallatie Ruimtewerk bewonderen. Daarnaast daagden we bezoekers en kunstenaars uit om letterlijk voort te borduren in ons Bindweefsel tijdens het Ruimtekoers Festival.

Wij dagen niet alleen kunstenaars, ontwerpers en andere vrij-denkers uit om vorm te geven aan tijdelijk lege plekken. Met ons educatieve programma Fabrikaatje vragen we ook kinderen om hier over na te denken. De creatieve ideeën borrelen op tijdens de lessen: 'Laten we een fietscrossbaan maken in de Honigfabriek!', 'Nee, een spookhuis!', 'Een museum voor mummies!'

Een nieuw begin hopen we ook met jou te maken in de Waalsprong. Op deze plek waar het nieuwe Nijmegen van de grond moet komen, krijg je de kans om in ons Pioniersobject jouw woon- of werkruimte te bouwen en zo mede vorm te geven aan een leefbaar kunstwerk. Je kunt nu al meedenken en -bouwen aan het schaalmodel van het Pioniersobject tijdens onze Proeftuin Sessies.

We willen graag met jou het komende jaar voortborduren op het oude en een begin maken met het nieuwe! Zodat we kunnen blijven inspireren met mooie en innovatieve projecten. We hopen je weer te zien bij Fabrikaat in het nieuwe jaar en voor nu wensen we je fijne Kerstdagen en een goede jaarwisseling!
 

Bezoek uit Heumensoord

Vandaag kwamen de deelnemers van de workshop in Heumensoord bij ons langs om verder te werken aan hun maquette voor het schaalmodel van het Pioniersobject.

Het was een interessante middag met bijzondere verhalen en mooie ontwerpen. Zien wat ze gemaakt hebben? In het begin van volgend jaar zullen de resultaten te zien zijn in het schaalmodel.

Fabrikaat op bezoek bij de HAN

Wij vroegen 2 weken geleden aan de studenten van de studie Bouwkunde op de HAN om na te denken over de infrastructuur, de routing en het gebruik van de publieke ruimte in het Pioniersobject. Ook wilden we van ze weten hoe we op een duurzame manier aan onze energie en onze water toe en afvoer konden komen.

Vandaag presenteerden de studenten hun plannen. We hebben een aantal zeer goede ideeën gezien. Van omgebouwde bouwlift tot een lade-systeem voor een hele woning! Ook hebben we het een en ander voorgerekend gekregen en gezien wat er nieuw is op het gebied van duurzame innovatie.

We willen de docenten en studenten hartelijk danken voor hun inzet en gaan ervan uit dat we ze vaker gaan tegenkomen in dit project.

 

Fabrikaat op bezoek in Heumensoord

Op initiatief van onze vrijwilligster Bibi Cornelissen hebben we gisteren een workshop gehouden op de vluchtelingenopvang in Heumensoord. We vroegen de deelnemers - met verschillende achtergronden in bijvoorbeeld interieur design en architectuur - om een ontwerp te maken voor een unit in het Pioniersobject.

Bibi over de workshop: 'Het was indrukwekkend om te zien hoe groot de gedrevenheid en interesse was om mee te doen en mee te denken.'

Volgende week dinsdag komen de deelnemers bij ons op bezoek om hun ontwerp in het schaalmodel van het Pioniersobject te bouwen.

 


 

Fabrikaat's Proeftuin-sessieS

Het schaalmodel van ons Pioniersobject staat opgebouwd op het dak van Fabrikaat in het Honig-complex. Tijdens de Proeftuin-sessies krijg je de kans om je ideeën met betrekking tot wonen en werken vorm te geven en om betekenis te geven aan de ontwikkeling van een gebied in Nijmegen: de Waalsprong. Dat doen we door je te vragen een maquette te bouwen van je eigen ruimte in het pioniersobject (schaalmodel). Een ruimte waarin je zou willen wonen, werken of iets anders wilt ondernemen.

Jouw maquette in het Pioniersobject?

De Proeftuin-sessies worden dit jaar nog vier keer gegeven op woensdag 25 november en op 2, 9 en 16 december van 15.00 tot 17.00. Elke zondag is Fabrikaat geopend en kun je langskomen voor informatie over het project en om verder te bouwen aan je eigen maquette. 

 

Inspirerend bezoek aan de Verbeke Foundation

Wij waren dit weekend op bezoek bij de Verbeke Foundation; één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa (12 hectare natuurgebied en 20.000 m2 overdekte ruimten). In de loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke zijn nu expositieruimtes te vinden. De Verbeke Foundation is een aanhoudend groeiproces; kunstenaars kunnen er in residentie verblijven, grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor de Foundation er elke dag anders uitziet.

Wij werden vooral enthousiast van de ogepolijste en verrassende objecten en (afval)architectuur. Mooi ook om te zien hoe werkproces en natuur onderdeel zijn van het werk. 


Inspiratie opgedaan bij de Dutch Design Week in Eindhoven

Vandaag waren we bij de Dutch Design Week in Eindhoven. Volop inspirerende ontwerpen en ideeën.

Erg interessant vonden we de Sustainer Homes, één van ’s wereldse eerste comfortable high-tech off-grid huizen. Ook leerden we meer over de mogelijkheden van 3d-beton printen. En werden we geïnspireerd door Plug-In-City, de Circulaire Fabriek en natuurlijk het interessante NRE-terrein.

Ketenbijeenkomst Beeldende kunst bij Fabrikaat

Afgelopen vrijdag 9 oktober werd de Nijmeegse Ketenbijeenkomst Beeldende kunst voor de verandering niet in het Valkhof Museum gehouden, maar in de werkruimte van Fabrikaat. Bij de Ketenbijeenkomsten overleggen en presenteren kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve pioniers hun nieuwste ontwikkelingen. Zo ontstaat er ruimte voor cross-overs, samenwerking en inspiratie.

Voor een grote opkomst presenteerden wij ons Pioniersobject. Onze plannen werden enthousiast ontvangen. Daarnaast waren er ook inspirerende presentaties van o.a. Marianna Bakker en Jordan Artisan.

Inspirerende seminar ‘Bouwen in De Nieuwe Economie’

Afgelopen vrijdag hebben we een presentatie en een workshop gegeven over ons nieuwe project Pioniersobject tijdens de seminar 'Bouwen in De Nieuwe Economie', georganiseerd door De Groene Zaak in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter. Al tijdens de presentatie werd er druk meegedacht en tijdens de workshop kwamen inspirerende ideeën over uitschuifbare huizen en gebruik van water naar voren. De seminar leverde veel nieuwe ideeën en inspiratie op.

Wilt u ook meedenken over het Pioniersobject? Kijk dan hier of neem direct contact met ons op: infofabrikaat@gmail.com

Big Draw @ Honig groot succes!

Afgelopen zondag vond het Big Draw Festival plaats op het Honigcomplex. Bezoekers konden hun eigen animatie maken. Op vier verschillende locaties kon er gewerkt worden aan het verhaal: Galerie Bart, De Smeltkroes, Dziga en natuurlijk Fabrikaat. Bij ons werden de achtergronden bij het verhaal getekend, geknipt en geplakt.

Ons flexibel paviljoen leende zich perfect als creatieve werkruimte (en bar). En ook de tekenmachine werd volop gebruikt!

Fabrikuitje: Inspiratie opdoen in Amsterdam

Vandaag zijn we met alle medewerkers en vrijwilligers van Fabrikaat op bezoek geweest in Amsterdam!

Eerste stop: De Urban Campsite op het uiterste puntje van het Centrumeiland op IJburg. UrbanCampsite is een reizende camping waar kamperen en ontwerp samenkomen. Kijk vooral eens op hun website. Reuze interessant en inspirerend!

Na een korte brunch/lunch (met oesters!) vertrokken we met z'n allen naar De Ceuvel. De Ceuvel is een verzamelplaats voor creatieve en sociale ondernemingen, gebouwd op de vervuilde industriële grond van de voormalige scheepswerf. Mooi om te zien hoe daar omgegaan wordt met duurzaamheid en alternatieve zuivering (planten worden ingezet om verontreiniging aan de bodem te onttrekken). Het café mag ook niet onvermeld blijven, we hebben daar met z'n allen een heerlijk broodje kunnen eten.

Omdat we toch in de buurt waren zijn we ook nog even naar de NDSM geweest. Het is niet meer de broedplaats van weleer, maar een fijne wandeling was het wel.

 

De Nieuwe BeZienders: nieuw leven op de Waalkade

De Nieuwe BeZienders is een samenwerkingsverband tussen stichting Fabrikaat, Stadslab en het Besiendershuis. Vanuit de kennis, denkkracht en faciliteiten van onze organisaties willen we een bijdrageleveren aan de ontwikkeling van een mooie en waardevolle Waalkade in Nijmegen.

De Nieuwe Bezienders willen samen met  bewoners, mensen met ideeën, ondernemers, creatieven, gemeente, fondsen en stadsplanners  een tijdelijke programmering maken voor de Waalkade. Dit willen we doen door te beginnen met het realiseren van een inspirerende plek op de Waalkade zelf. Een tijdelijke invulling die mensen op ideeën brengt en tegelijkertijd dient als werk-en ontmoetingsplek. Daar kan worden gewerkt aan de verwezenlijking van ideeën door de inwoners van Nijmegen voor een nieuw gebruik van de Waalkade. 

Heeft u een idee voor de Waalkade of wilt u graag een rol vervullen in het opnieuw leven inblazen op de Waalkade? Laat het ons weten via facebook!