Droomstad Nijmegen

Gisteren werd Wij zijn Nijmegen gelanceerd, een nieuw digitaal platform waarop zowel inwoners als organisaties ideeën, dromen en initiatieven kunnen plaatsen, kunnen delen en verder kunnen brengen.

KAPKAR / SF-P7S is op dit platform te vinden als droomlocatie. In ons zomerprogramma KAPKAR / SF-P7S 2017 bieden we dromers met vernieuwende ideeën, locatiebezitters en andere belanghebbenden zoals innovatieve bedrijven en financierders een podium. Omdat we weten dat door samen te pionieren de meest levendige plekken ontstaan.

Verslag BouwLab online!

Het was een mooie zomer op de Lentse Warande! Het verslag en de foto's zijn nu online te vinden in pdf-formaat via onderstaande link:

https://issuu.com/fabrikaat/docs/boekje_bouwlab_-_kleine_versie?e=26635236/39763371

Talk of the Town | Jan Rothuizen

Voor de laatste avond van Talk Of The Town in BouwLab dook Jan Rothuizen in de archieven van Museum Het Valkhof, waar hij stuitte op een prent van Jan Rombout uit 1944, vol scenes uit het dagelijks leven tijdens de oorlog in Nijmegen. Jan ziet in deze tekening veel overeenkomsten met zijn eigen werk, waarin hij verslag doet van verschillende plekken tegelijk en waarin beeld en tekst elkaar versterken.

In een intieme setting in KAPKAR / SF-7PS vertelde Jan Rothuizen over zijn werk, Refugee Republic en zijn stadsbeleving.

B hungry & get fed - 2e editie

Afgelopen vrijdag vond de tweede editie van B hungry & get fed plaats op BouwLab. Onder leiding van moderator Marlies Leupen kregen de potentiële bewoners van GR#D de mogelijkheid om hun plannen te pitchen en samen met het publiek verder uit te werken. (Zie ook: Wie doen er al mee?)

Zo liet Jordan Artisan zijn ontwerp voor GR#D zien, een op hunebedden geïnspireerd compact habitat en liefdesnest. Samen met het publiek onderzocht hij de mogelijkheden van partnership om het te realiseren. Korneel Jeuken wil een monofunctionele ruimte creëren waarin hij zijn tekenwerk kan doen. Samen met het publiek zocht hij naar andere gegadigden voor wie deze ruimte ook interessant zou kunnen zijn.

Zelf meedoen in GR#D? Like de Facebook-pagina of stuur een mail naar contact@stichtingfabrikaat.nl.

KloosterKino @ BouwLab

Gisteren was een speciale editie van KloosterKino in BouwLab. Een bijzondere selectie van short animated films over stedelijke werkelijkheid werd vertoond in een tot lounge/bioscoopzaal omgebouwde MIR.

Talk Of The Town | Erik Sep

Gisteren was de tweede editie van Talk Of The Town in het paviljoen KAPKAR / SF-P7S. Te gast was kunstenaar Erik Sep, bekend van zijn miniatuurstad 'Neurotopia'.

In zijn miniatuurwereld, waar net als in een echte stad een permanent proces van bouwen, slopen, reorganiseren en herontwikkeling te zien is, herschept hij de moderne wereld en verbeeldt hij de maakbaarheid van een samenleving.

Donderdag 15 september is Jan Rothuizen te gast. Volg ons programma voor BouwLab op Facebook!

Talk Of The Town | Jelle Buma

Gisteren was de eerste editie van Talk Of The Town - een driedelige reeks in samenwerking met Museum Het Valkhof over stedelijke ontwikkeling en de rol van burgers hierin. Te gast was geluidskunstenaar Jelle Buma die gebruikt maakt van stadsgeluiden in zijn muziek.

Na het interview dat gespreksleider Arie-Willem Bijl had met Jelle Buma speelde Jelle in de KAPKAR - wat een toffe locatie voor een optreden!

Donderdag 18 augustus is Erik Sep te gast. Volg ons programma voor BouwLab op Facebook!

Foto's: edwinsmits.nl

B hungry & get fed - 1e editie

Afgelopen vrijdag vond de eerste editie B hungry & get fed in BouwLab plaats. Deelnemers pitchten hun plannen voor het nieuwe wonen & werken gericht op placemaking project GR#D en deelden hun vragen met het publiek.
Een inspirerende avond, met veel uitwisseling van ideeën en adviezen!

Op vrijdag 9 september vindt de tweede editie B hungry in BouwLab plaats, waarin vooral ontwerpers en kunstenaars hun ideeën en ontwerpen presenteren.

Zelf meedoen in GR#D? Like de Facebook-pagina of stuur een mail naar contact@stichtingfabrikaat.nl.

Opening KAPKAR / SF - P7S

In de stralende zon werd KAPKAR / SF-P7S gisteren geopend door Arie-Willem Bijl, voormalig wethouder gemeente Almere en Kwartiermaker op het Honigcomplex. Het verplaatsbare paviljoen biedt ruimte voor bijeenkomsten tot 50 mensen. In zijn ontwerp verwijst Frank naar de constructies van de boerderijen die hebben moeten plaatsmaken voor de huidige gebiedsontwikkeling in Nijmegen. Deze traditionele huizen verdwijnen langzaam uit ons landschap terwijl we zoeken naar nieuwe vormen van bouwen en wonen. Frank Havermans zoekt in zijn ontwerp naar een toepassing van deze twee systemen die met elkaar in symbiose zijn. Met als gevolg een demontabel en modulair gebint. Voor de realisatie van dit kunstobject werkt Frank Havermans samen met Mesh Construction Technology (MCT) dat een innovatief demontabel bouwsysteem heeft ontwikkeld.

Het paviljoen wordt eerst in gebruik genomen op BouwLab Nijmegen, waar Fabrikaat programma maakt gericht op het nieuwe stad maken en wonen. In samenwerking met Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) wil Fabrikaat professionals en bewoners inspireren en laten meedenken over vernieuwende, toekomstbestendige ideeën rondom ‘het ideale (t)huis’, via lezingen, exposities, presentaties en het daadwerkelijk bouwen van bijzondere huizen. Na BouwLab Nijmegen zal het paviljoen een plek krijgen in GR#D: een ander placemaking project van Fabrikaat dat gerealiseerd zal worden in de kersenboomgaard van Lent.

Gastcollege op het Mondial College

Vandaag mochten we een gastcollege geven over placemaking op het Mondial College in Nijmegen. Tijdens een projectweek krijgen de leerlingen van 3 havo/vwo de opdracht om een advies te schrijven aan Gemeente Nijmegen over de tijdelijke invulling van de ruimte op het eiland Veur-Lent.

Vandaag krijgen ze een rondleiding over BouwLab Nijmegen en morgen worden ze rondgeleid over het Honigcomplex. Vrijdag mogen ze hun ideeën presenteren aan wethouder Bert Velthuis.

Jelle Buma Drum-performance

Onder de de nieuwe verlengde brug naast BouwLab Nijmegen gaf Jelle Buma gisteren een spetterende drum-performance. Bezoekers konden genieten van mechanische hartslag ritmes met de stad en het razende verkeer als medespelers.

De verlengde brug was even niet alleen verkeersader maar kreeg een nieuwe invulling als decor, klankkast en ontmoetingsplek.

Elke laatste zondag van de maand organiseert Fabrikaat in samenwerking met MIR een expositie of performance een locatie in of rondom BouwLab Nijmegen. 

Opening BouwLab Nijmegen

De feestelijke opening van BouwLab werd druk bezocht!

Bezoekers konden de verschillende objecten en tiny houses, zoals de MIR van Alphons ter Avest, Solid Family van Boomhuttenfest, het Waterlandhuisje van Peer van Ling en de Watertoren van ontwerpers Arno Geesink en Rick Tegelaar, van binnen bekijken en in gesprek gaan met de kunstenaars en architecten.

Tijdens de opening werden de bezoekers gevraagd hun idee over de ideale woonplek te tekenen of te beschrijven.  Deze zijn nu nog te bezichtigen in de MIR. Kom langs en laat je inspireren door de verrassende ideeën!

Meer weten over het programma van de komende maanden? Volg BouwLab Nijmegen via onze Facebook-pagina!

Expeditie Honig 2016

Als onderdeel van het BouwLab presenteerden we tijdens Expeditie Honig een programma waarin nieuwe en inspirerende alternatieven voor wonen te beleven waren. We lieten de eerste ideeën zien voor GR#D en de installatie van Rob Voerman 'Vault 2015'.

In het programma tijdens BouwLab nodigen we je de komende maanden uit om met elkaar in gesprek te gaan en samen met professionals antwoord geven op de vraag: wat is jouw ideale (t)huis?

Zo zullen kunstenaars en architecten je tijdens Talk of the Town meenemen in hun visie over de veranderende stad, zijn er maandelijks exposities in de MIR en kun je deelnemen aan de interactieve pitch presentaties van B Hungry & Get Fed om zo jouw idee te geven over wat jij zou doen in ons placemakingsproject GR#D.

Expeditie Nieuw Nijmegen

Vrijdag 22 april vond de eerste Expeditie Nieuw Nijmegen plaats onder leiding van Hans Jungerius. Onze vrijwilligster Sietske was er bij en deed verslag:

'De 3,5 uur durende wandeling begon bij BouwLab en deed onder andere restanten uit het tuindersverleden, gek openbaar groen, Landschapspark Lindezegen en een bijzondere boomhut aan. Via zandpaden, fietspaden, klompenpaadjes, een oude plank en een enkel boerenerf werden we langs onverwachte kanten van de Waalsprong geleid.'

De 'expeditieleden' kregen van Hans Jungerius ook ruimte om de wandeling zelf in te vullen: 'Zo leerden we onder andere van een Lentenaar over een bijzondere kersenteler, en over wat sommige gebouwen voorheen waren geweest.'

Op 4 juni is er weer een expeditie door de Waalsprong.

Leerlingen BSO De Muze geïnspireerd door het Kartonnen huis

Op 16 maart kregen de leerlingen van BSO De Muze een rondleiding door ons Kartonnen huis. Enthousiast zijn ze zelf hun eigen Kartonnen huis gaan bouwen!

Wil jij je ook laten inspireren? Of heb jij zelf ideeën over alternatieve woonvormen? We organiseren tot en met 23 september BouwLab - een proefveld voor het nieuwe wonen.

Drukbezochte pop-up expo Roos Meerman

De Canorgraphy machine van Roos Meerman trok veel bekijks afgelopen zondag. Met deze teken-machine wordt geluid omgezet in fraaie patronen. Het publiek maakte gretig gebruik van de gelegenheid en creëerden met eigen stemgeluid de mooiste tekeningen.

Het flexibel paviljoen leende zich uitstekend voor deze eendaagse expositie. Wil jij ook het flexibel paviljoen gebruiken voor een expositie of andere gelegenheid? Kijk hier naar de mogelijkheden. 

Inspirerende GR#D bijeenkomst

Vrijdagmiddag kwamen GR#D deelnemers en geïnteresseerden langs bij Fabrikaat om hun ontwerpen te presenteren en ideeën uit te wisselen. 

Projectleider Jeroen Bomers gaf een update over het project en o.a Simone Kol, Jordan Artisan, Korneel Jeuken en Tarek Trho presenteerden in een informele setting hun uiteenlopende ontwerpen; geïnspireerd op o.a. scheepsbouw, hunebedden en playgrounds. Ook werd er voorstellen gedaan voor innovatief materiaalgebruik zoals hennepbeton en piepschuim.

Het was een interessante kruisbestuiving van ideeën, waarbij enkele deelnemers zelfs plannen maakten om samen verder te werken aan een ontwerp.

Wil je ook meedenken over GR#D en nieuwe woonvormen? Kom op zondag langs tijdens Fabrikaat = Open of neem contact op.

Fabrikaat presenteert 'Sporen' op de Cultuurdag 2016

Leren denken als een ontwerper, hergebruiken en bouwen op schaal. Dit kon allemaal bij Fabrikaat op de Cultuurdag!

Fabrikaat deed mee aan de eerste Cultuurdag op het Honigcomplex georganiseerd door Jackelien Top en Merel van den Nieuwenhof. Een groot succes! Eerstejaars leerlingen van het Montessori College brachten een bezoek aan verschillende locaties op het Honigcomplex; zo ook bij Fabrikaat voor de workshop Sporen, waarbij leerlingen zelf een nieuw ontwerp maakten voor een oude fabriekshal.