AGENDA

Back to All Events

Soil Lab | brainstormsessie

Nijmegen-Noord in in transitie van agrarisch landschap naar een stedelijke omgeving. De rivier de Waal heeft dit landschap en het gebruik van deze omgeving eeuwenlang bepaald; zo brengt ze vruchtbare klei voor de landbouw en voor de baksteen- en dakpanindustrie. De impact van de geschiedenis van dit rivierlandschap is over een paar jaar niet meer te voelen: de kleigrond wordt opgehoogd met zand, waarop 12.000 huizen van nieuwe bewoners zullen verrijzen. Bij Art Laboratory maakt FABRIKAAT de waardevolle eigenschappen van dit veranderende gebied zichtbaar, en onderzoeken we samen met professionals uit de creatieve sector, wetenschappers, bewoners en publiek hoe we deze in de toekomst op een nieuwe manier kunnen inzetten. Met het Soil Lab onderzoeken we de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de rivierklei in onze regio. Hiertoe nodigen we mensen met verschillende achtergronden, expertise en perspectieven uit om deze te delen en samen in kaart te brengen wat de betekenis is en kan zijn van deze aarde. Welke verhalen verbonden de bewoners tot op heden met de klei, hun cultuur en deze omgeving? En wat kunnen de nieuwe verhalen worden die mensen binden met deze veranderende omgeving?

FABRIKAAT heeft hiertoe Indonesisch kunstinitiatief Jatiwangi art Factory (Claynialism) en Iswanto Hartono (Ruangrupa, Jakarta & SONSBEEK’16) uitgenodigd om onze samenwerking, die in 2017 is gestart is, dit jaar voort te zetten bij Art Laboratory. JaF werkt op West-Java in samenwerking met de lokale community en internationale kunstenaars(initiatieven) aan social empowerment door kunstprojecten waarbij de lokale dakpan- en baksteenindustrie het uitgangspunt is. Zo heeft JaF in de regio Majalenka een ‘aarde lab’ opgezet. FABRIKAAT heeft hen gevraagd om hun expertise en denk- en werkwijze in de context van Nijmegen in te zetten.

Ben je geïnteresseerd om bij de brainstorm sessie aanwezig te zijn? Dat kan op uitnodiging of door je aan te melden. Neem hiervoor contact op met Bibi Cornelissen via contact@stichtingfabrikaat.nl.

Earlier Event: August 27
Residency | Jatiwangi art Factory